Az M1 az élelmiszer-terrorizmusról

Az állami televízió közölte, hogy hazánk sikeresen védekezik ellene.

MNO
2016. 03. 26. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudósítás az új típusú terrorizmusról nevüket elhallgató szakértőkre hivatkozik (maga a kifejezés az adás 14.44–14.52-ig tartó részében hangzik el, a tudósítás a 15. perctől nézhető meg). A képernyőn található hírcsík erősíti, hogy mindez nem tréfa, hiszen Brüsszelben a Schaerbeek nevű negyedet robbanás rázta meg. Arról, hogy mindez hogyan kezdődött, az M1 külföldi példákról tesz említést. Kezdetben a drágább alapanyagokat olcsóbbakra cserélték ki, s az élelmiszer-hamisítással többet kerestek a latrok, mint a kábítószer-kereskedelemmel. A helyzet azóta romlott, mert ma már káros és akár mérgező anyagokat tesznek bele ételeinkbe. Nagy-Britanniában például egyes marhahúsos lasagne-ba lóhúst kevertek a terroristák, először 60, később pedig 100 százalékban. A helyzet azonban nem egyedülálló – tudjuk meg –, több országban, például nálunk is lóhúst talált az élelmiszer-terrorelhárítás, azaz a Nébih a hamburgerekben.

Megismerkedhetünk az élelmiszer-terrorizmus fajtáival is. Erről beszélhetünk akkor, amikor

Ugyancsak ismeretlen szakértők szerint ez a folyamat megállíthatatlan. Az élelmiszer-terrorizmus tönkretesz bennünket és a világot, a komoly büntetések kilátásba helyezése ellenére. A tudósítás Dániát és Kínát említi, ahol elrettentő a szigor. Az előzőben fegyház jár az élelmiszer-terroristáknak például a vajhamisításért, utóbbiban pedig papír tesztcsíkokkal vértezik föl a lakosságot, hogy kiszűrjék az ártalmas anyagokat.

Idehaza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih vigyáz ránk, amely a szervezeten belül létrehozta az élelmiszer TEK-et, a kiemelt ügyek igazgatóságát, amely már túl van az 1097. ellenőrzésén. A Nébih Hajdú Jánosa, Bognár Lajos helyettes államtitkár borús képet fest a helyzetről. Kórházi adatokat sorol az élelmiszer-terrorizmus következményeit érzékeltetve, majd a lakosság és az élelmiszer-forgalmazók segítségét kéri a hatékony terrorelhárításhoz.

A tudósítás végén az ismeretlen szakértők arra hívják föl a figyelmet, hogy inkább ismerős piacokon jó minőségű hazai termékeket vásároljunk, mert minél messzebbről jön az áru, annál nagyobb veszélynek van kitéve a lakosság. A rossz minőségű hazai termékekről végül nem esett szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.