Botrány: borszakembereket tiltottak ki

Nem megfelelő véleményüknek adtak hangot az újságírók, így Tábor István kitiltatta őket.

MNO
2016. 03. 16. 21:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitiltottak három embert a Winelovers rendezvényeiről, Tábor István pedig okként az eseményekkel kapcsolatos negatív véleményüket jelölte meg – számolt be róla a Mandiner.bor. Tábor ugyanakkor a lapnak nem árulta el, konkrétan miért nem vehet részt a továbbiakban a rendezvényeken Szabó Edit, Tóth Rita és Ercsey Dániel. Tábor a Tokaji Borlovagrendnek küldött levelet, hogy gondoskodnia kell arról: a három személy elhagyja a Tokaji Március március 19-i kóstolójának helyszínét.

A Mandiner.bor szerint mindez egy elnevezésvitára vezethető vissza: ez a Furmint Februárt alapító Kézdy Dániel, valamint a Winelovers rendezvényeit hónapnevekre átnevező Tábor István között robbant ki. A Tokaj Grand kóstoló neve így Tokaji Március lett, Kézdy viszont úgy látta, ez a Furmint Február nevének koppintása. A Mandiner aloldala februárban be is számolt a vitáról, ezt a cikket pedig Kézdy „a kocka el van vetve” kommentárral osztotta meg. Tábornak állítólag az nem tetszett, amiket a poszt alá írt a három borszakember. Tóthnak az alábbi megjegyzése olvasható a bejegyzésnél: „copy paste ala Magyarország.. ha már itt tartunk, maga a »winelovers« név is koppintás, aminek személy szerint pedig én nem örülök.”

Ercsey az alábbi kommentet fűzte a cikkhez: „A winelovers koppintásnak nem csak te nem örülsz, de Luiz sem. No meg Luiz barátai és üzletfelei. Úgy harmincezren. (köztük én). Ahogy ennek az egész szánalmas tokajmárcius koppintásnak sem. Meg annak, ahogy büszkék rá, hogy nem alkalmaznak újságírót. Nem fizetnek cikkért. Ingyen akarják a bort. Amit aztán eladnak? Szerintem lassan nincs ember aki ne fújna rájuk a szakmában, de amíg a számokat hozzák, addig lesznek hirdetők és lesz bevétel, addig üzletileg a dolog működőképes. Legfeljebb etikailag nehezen védhető.” A Borsmenta.hu főszerkesztője, Szabó Edit pedig azt tette hozzá, hogy szerinte a borászok is fel fogják ismerni, milyen rendezvényből tudnak profitálni és melyik orgánum ír színvonalasan ezekről.

A borlovagrend egyik tagja, Barta Károly jelezte a Mandiner.bornak, hogy nem ért egyet a kitiltással, és ezt közölni fogja Táborral is. A Trinety Media Kft. ügyvezetője nem is cáfolta és meg sem erősítette az értesüléseket, viszont latinul válaszolt: „Nihil in terra sine causa fit.” Eszerint semmi nem történik ok nélkül a földön. Az okkal történő események pedig újabbakhoz vezetnek: a Wine Sofát főszerkesztő Ercsey a történtek miatt ki is lépett a Tokaji Borlovagrendből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.