Fakivágás: tiltakozás és dulakodás a Városligetben

A munkagépek elvonultak, de úgy értesültünk, hogy éjfélkor visszajönnek.

MNO
2016. 03. 17. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldalán megjelent egy videó nemrég, melyben Szabó Rebeka beszél a civilek és a PM összefogásáról. Elmondása szerint úgy próbálják megakadályozni a fák kivágását, hogy odamennek hozzájuk. „Majd odamegyünk a fákhoz, és nyilván nem fogják a fejünkre ejteni ezeket a nagy rönköket” – fogalmazott.

A helyszínen tartózkodó tudósítónk úgy értesült, elképzelhető, hogy a városligeti munkákat kivitelező cég birtokvédelmet kér. A munkagépek elvonultak a helyszínről, amit az egybegyűltek megtapsoltak, kollégánknak viszont az egyik munkagép vezetője elejtette, hogy éjfélkor visszajönnek.

A tiltakozók viszont, úgy tűnik, nem mennek sehová. Szabó Tímea PM-es képviselő munkatársunknak elmondta, közös főzést terveznek a helyszínen. A megmozduláson részt vesz az ugyancsak PM-es Szabó Rebeka, az LMP-s Heltai László, valamint Lányi András és Illés Zoltán is, továbbá egy zuglói középiskola tanárai és diákjai.

Illés Zoltán javaslatára a jelenlévők elkezdtek barikádot építeni a Kertem bejárata elé a kivágott fákból, ugyanis attól tartanak, hogy hamarosan meglesz a birtokvédelem, és a rendőrök elviszik őket a helyszínről.

Az Index azt írja, hogy a Facebookon szerveződött riadólánc, így néhány tiltakozó a helyszínre sietett, kisebb dulakodás volt. A Tumblrről származó képeken egy nő éppen megpróbálja berúgni a lezárt terület kapuját, egy másikon a dulakodás is látszik. Egy tiltakozó bejutott az építési területre, azonban az ott dolgozók megfogták és kivezették.

A Liget-projekt miatt a Kertem nevű helynek is be kellett zárnia. Helyi lakosok, illetve az ügyhöz empátiával fordulók múlt héten piknikkel kívánták felhívni a társadalom és a kormány figyelmét a Városliget jelenlegi állapotának megőrzésére.

A Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka balesetveszélyes. A volt Hungexpo területén tizenkilenc fát szükséges növény-egészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, s a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok tizenöt egészséges fát érintenek, közülük öt megmenthető példányt néhány napon belül átültetnek, a kivágott fákat többszörösen pótolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.