Feltörték M. Vivien gyilkosának profilját

Ha bírói engedély nélkül dolgozott a hacker, az bűncselekménynek minősül.

Szemán László
2016. 03. 14. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk belügyi forrásból úgy értesült, rutinszerűen még nem része a magyar rendőrség eljárásainak, hogy a nyílt nyomozások során gyanúsítottak internetes portáljait, Facebook-profiljait töressék fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számítógépes szakembereivel. Amennyiben valaki bírói engedély nélkül töri fel a közösségi oldal adott profilját, bűncselekményt követ el, és minimum magántitok megsértéséért felelősségre vonható – közölte forrásunk. Egy Facebook-profil feltöréséhez bírói engedély szükséges, csakúgy, mint a gyanúsított e-mailjeinek a megismeréséhez.

Az internetes profilok feltörése azzal kapcsolatosan került szóba, hogy múlt pénteken éjjel egy magát HackerGirlnek nevező ismeretlen a Facebookon közölte, meghekkelte, azaz feltörte a 20 éves kakucsi M. Vivien meggyilkolásával gyanúsított, ugyancsak kakucsi illetőségű K. Bálint profilját. A fiú oldalán a következő szöveg jelent meg: „Hacked by Hungarian Hacker. For Revenge. K Bálint killed a Hungarian girl so I hacked his account”. („Feltörte egy magyar hacker bosszúból. K Bálint megölt egy magyar lányt, ezért feltörtem az oldalát.” A profiloldalon a hacker teljes nevével említi a gyanúsítottat, ezt cikkünkben a hivatkozott szövegekben K -tal jelöljük, és hasonlóan járunk el az áldozat vezetéknevét illetően is a szó szerinti idézeteknél – a szerk.) Néhány perc múlva a gyanúsított profilképe is eltűnt, és egy Hacked by HackerGirl feliratú, fiatal lányt ábrázoló rajz került a K. Bálintot és barátnőjét ábrázoló fotó helyére. Az oldalon egyebek mellett a fiú elmúlt öt évéből 342 fotó is láthatóvá vált a nyilvánosság számára. Szombaton délelőtt pedig a következő üzenet jelent meg a profiloldalon:

„A Gyászoló Családnak. Mint írtam, a Facebook profilt kérésre átadom, de mivel nem ismerem K Bálint, sem az elhunyt lány barátait, családtagjait, így csak a gyászoló édesanyának adom át, nem szeretném illetéktelenek kezébe adni, ezzel segítve a nyomozást. Az üzenetekben találtam a gyilkosságra utaló üzeneteket, amiket K Bálint körülbelül a gyilkosság estéjén és utána írt általam meg nem nevezendő hölgynek. A legtöbb üzenet törölt K Bálint álltal (sic!), így valószínűleg nem, vagy nem sokat segít majd a nyomozásban de talán segít majd eljutni a teljes igazsághoz. Nem célom megszégyeníteni vagy bosszúhadjáratot indítani K Bálint ellen, a profilt bosszúból törtem fel és azért, hogy ha több nem is tellik (sic!) tőlem, legalább ennyivel hozzájáruljak az igazság kiderítéséhez. Gyilkosok számítsatok Rám (sic!)! -HackerGirl”.

Szombaton délelőtt vélhetően az áldozat barátai, ismerősei egy új Facebook-oldalt nyitottak „M Vivien Gyilkosa K Bálint Közszereplő” címmel. Ebben amellett, hogy megemlékeznek az áldozatról, össztüzet zúdítanak a gyilkosára legtöbbször nyomdafestéket nem tűrő szavakkal. Közben kiderült: törölt minden, K. Bálinttal összefüggő információt Facebook-oldaláról az a szintén kakucsi lány, aki az elmúlt két évben párkapcsolatban volt a fiúval.

Ismeretes: M. Vivien március 4-én, pénteken este barátaival Budapestre, a Népliget egyik szórakozóhelyére ment. Szombaton kora reggel, fél öt tájban felhívta gyerekkori ismerősét, K. Bálintot, aki Vivien édesanyja szerint már többször hazavitte a fővárosból a lányt. Az Üllői úti felüljáró alatt találkoztak, majd a fiú piros terepjárójával Kakucs felé indultak. K. Bálint Dabas-Sári határában, még az autóban tizenháromszor megszúrta a lányt, aki azonnal életét vesztette. A fiú a holttestet ezután a nagyapja birtokán lévő kiserdőbe vonszolta, leterítette a véres kabátjával, ágakat, avart húzott rá, és otthagyta. A lány táskáját és a véres tőrt a közeli kanálisba dobta. A vadásztőrt a hétvégén megtalálták, miután a gyanúsított elmondta, hogy pontosan hol dobta a vízbe.

Arra a kérdésre, hogy miért ölte meg a lányt, a fiú egyelőre nem válaszol a nyomozóknak. Ahányszor csak kihallgatják, mindig másként mondja el a történteket. Mint megírtuk, a bíróság pénteken 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a különös kegytelenséggel elkövetett emberöléssel alaposan gyanúsítható K. Bálintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.