Fordulat a vörösiszapperben

Hatályon kívül helyezte a Győri Ítélőtábla a szakértők korábbi kizárását.

MTI
2016. 03. 23. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörösiszapperben az elsőfokú bíróság három különböző szakértő kizárásáról rendelkező végzései ellen bejelentett eredményes ügyészi fellebbezésnek köszönhetően végül jogerősen egyetlen szakértőt sem zártak ki – mondta el a lapnak Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Hozzátette: a büntetőperben másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla mind a három szakértő esetében az ügyészség álláspontját osztotta, hatályon kívül helyezve a kizárásról hozott veszprémi törvényszéki döntést. Így a nyomozás során beszerzett valamennyi szakértői vélemény a bizonyítás részét képezi, azt a bíróság mérlegelési körbe vonta – magyarázta Fazekas Géza.

„A szakértői vélemények értékelésének megalapozottsága az ügydöntő határozat elleni ügyészi fellebbezés során vizsgálható” – közölte a szóvívó. Kifejtette: a büntetőeljárásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy fellebbező – így az ügyész is – a másodfokú eljárásban olyan új bizonyítékra is hivatkozzon, amelyről az ítélet kihirdetése után szerzett tudomást. Így nincs elvi akadálya új bizonyíték bevonásának – tette hozzá a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.