Két hetet adott a kormánynak a közoktatási platform

Kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeznek.

MTI
2016. 03. 29. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Puskás Aurél szóvivő hangsúlyozta: továbbra is érdekeltek a kormánnyal folytatott nyílt tárgyalásokban, ám a 12 pontban foglaltak nem tűrnek halasztást, azokról még a következő tanév kezdete előtt dönteni kell. Ha a kormány nem reagál a megkeresésükre, akkor készek – a Tanítanék mozgalom által szerda reggelre meghirdetett polgári engedetlenség után – további nyomásgyakorló akciókat szervezni – fűzte hozzá.

A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra. Azt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől.

Miklósi László, a platform másik szóvivője közölte: 52 tagszervezetük közül 32 volt jelen az egyeztetésen, amelyen megállapodtak abban, hogy támogatják a Tanítanék mozgalom akcióját. Bíznak abban, hogy nem lesz szükség újabb megmozdulásra, valamint elmondta azt is, nem számítanak retorzióra a polgári engedetlenség miatt – emelte ki.

A tárgyalást sürgősen meg kell kezdeni többek között azért, mert április elsején kezdődik a tankönyvrendelési időszak az iskolákban, így mielőbb meg kellene teremteni a szabad tankönyvválasztás lehetőségét – fogalmazott.

Ercse Kriszta szóvivő elmondta: tudomásuk szerint eddig mintegy 250 iskola csatlakozott a szerdai akcióhoz.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy a platform felhatalmazza a stratégiai kérdésekkel foglalkozó munkacsoportját egy a nyílt oktatáspolitika alkotásáról és a társadalmi egyeztetés módjáról szóló javaslat elkészítésére – tette hozzá.

A civil közoktatási platform február 16-án alakult civil és szakmai szervezetek részvételével Budapesten. Az alakuló ülésen – a kormány által kezdeményezett köznevelési kerekasztalra utalva – hangsúlyozták, hogy a platform új kezdeményezés, nem alternatív kerekasztal. Célja, hogy a résztvevők megvitassák, hogyan tudják az elindult folyamatokat továbblendíteni, és megfelelő támogatást nyújtani a különböző kezdeményezéseknek és törekvéseknek.

A platform 12 pontban fogalmazta meg elképzeléseit a közoktatás átalakításáról, a kezdeményezések között szerepel a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.