Ma kiírják az MSZP-ben a tisztújítást

Több befolyásos szocialista érdekcsoport is leváltaná Tóbiás József jelenlegi elnököt.

Katona Mariann
2016. 03. 19. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zajos három hónap elé néz az MSZP, a párt választmánya ugyanis ma kiírja a kétévente esedékes teljes, alulról felfelé menő rendszerű tisztújítást. A folyamatnak nyár közepén lesz vége: júniusban döntenek az MSZP első számú vezetőjéről.

Tóbiás József jelenleg is regnáló elnök már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy újraindul a posztért, de máris vannak kihívói. Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője nagyjából egy hete jelentkezett be azzal, hogy „dögös, győztes pártot” akar csinálni az MSZP-ből, ezért már el is elindította kampányát. Harangozó Tamás pedig tegnap az Origónak beszélt hivatalosan is az indulásáról.

A verseny azonban többszereplősnek ígérkezik. A Magyar Nemzet már hetekkel ezelőtt megírta, hogy meghatározó erővel bíró csoportok és személyek a korábbi XI. kerületi polgármestert, Molnár Gyulát győzködik arról, hogy szálljon ringbe a pártelnökségért. Ő hivatalosan még nem jelentette be az indulását, de információink szerint egyre inkább hajlik arra, hogy megméresse magát.

A Magyar Nemzetnek a háttérben számos forrás arról beszélt, hogy Tóbiás József már a múlt, és biztosra veszik, hogy a párt új elnököt választ. Pedig korábban egy befolyásos kör megpróbálta menteni a menthetőt. Információink szerint több beszélgetés zajlott zárt ajtók mögött Hiller István, Lukács Zoltán, Molnár Zsolt, Molnár Gyula, Tóth Bertalan és Varga László részvételével, amelyen Tóbiás Józsefet arra próbálták rávenni, hogy legszűkebb bizalmi körét cserélje le, egyúttal szervezze újra a párt irányítását és kommunikációját. Emellett – a konszenzuskeresés jegyében – a továbbra is erős hátországgal bíró Mesterházy Attilát is szerették volna valamilyen szinten bevonni a pártvezetésbe. A terveik szerint ezzel esélye nyílhatott volna Tóbiásnak az iránta, illetve emberei iránti elégedetlenség visszaszorítására és a posztja megtartására, a próbálkozás azonban hiábavaló volt, mert a pártelnök – ahogy többen is fogalmaztak – nem érzi, hogy baj lenne.

A legesélyesebb elnöki kihívóként Molnár Gyulát emlegetik. Támogatói szerint mellette szól, hogy volt már a párt alelnöke, nyolc éven keresztül sikeres polgármester volt, és nem utolsósorban megfelelő kommunikációs készségei vannak. Azt sem érzik jelentősebb problémának, hogy ült már a vádlottak padján (a Kúria 2014-ben jogerősen felmentette), illetve a XI. kerületben több olyan nyomozás is zajlik, amelyben érintett lehet. Akadnak bírálói is, az MSZP-n belül befolyásosnak számító egyik kör azt hozta fel Molnár Gyula ellen, hogy nem vállalja a konfliktusokat, nem harcos típus, ráadásul a párton belül a liberálisabb vonalat képviseli.

Úgy tudjuk, néhány hete négyszemközt egyeztetett Tóbiás József és Molnár Gyula, ahol a pártelnök azt ajánlotta az indulást fontolgató Molnárnak, hogy legyen a kommunikációért felelős alelnök.

Egyes pártbéli forrásaink szerint Szanyi Tibor is erős kihívó lehet, többen viszont nem tartják érdemi esélyesnek. Míg a mellette érvelők a konfliktusvállaló és harcos személyiségét hozták fel, az ellene beszélők is éppen ugyanezt említették negatívumként. Azt is felidézték, hogy rengeteg összetűzése volt már párton belül.

Vannak azonban, akik kitartanak amellett, hogy Tóbiásnak kell folytatnia az elnöki munkát, hiszen az ő vezetése alatt nyert meg a párt több időközi választást is. Egy vezető szocialista politikus lapunknak azt mondta, hogy csak a parlamenti frakció körüli elit igyekszik megbuktatni a jelenlegi elnököt, mert Tóbiás József elzárkózik attól, hogy már most a 2018-as választásra a későbbi befutó helyeket osztogassa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.