Megvan, mikor állna le az élet az iskolákban

A Tanítanék mozgalom az ország összes pedagógusát polgári engedetlenségi akcióra hívja fel.

kn
2016. 03. 22. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 30-án reggel 8–9 óra között polgári engedetlenségi akciót hirdet a Tanítanék mozgalom, ha a kormány szerda reggelig nem reagál arra a kérdésre, hogy elfogadja-e azt a 12 pontot, amelyet a Civil Közoktatási Platform (CKP) dolgozott ki, és hogy hajlandó-e haladéktalanul tárgyalóasztalhoz ülni a CKP szakértői csoportjával – tették közzé a mozgalom képviselői, Törley Katalin, Pilz Olivér és Pukli István a szervezet honlapján. Szerintük az említett pontok bevezetése elengedhetetlen ahhoz, hogy már a következő tanévben nyugodtabb, a diákok és a tanárok számára jobb körülmények között kezdődjön el az iskola.

Úgy látják, a határidő lejárta és az elmaradó kormányreakció után a logikus lépés az lenne, hogy sztrájkba lépjenek, de – mint írják – „ma Magyarországon a sztrájktörvény anomáliái miatt ez lehetetlen”. Azt is kifejtették, hogy amennyiben a kormány szerdáig nem reagál, akkor a Tanítanék mozgalom az ország összes iskoláját arra hívja, hogy együtt, közösen polgári engedetlenséggel fejezzék ki, hogy nem elégedettek az oktatási rendszerrel, és azonnali változásokat követelnek.

A mozgalom képviselői arra kérték továbbá az állam velük egyetértő és szolidáris állampolgárait, hogy a saját eszközeikkel fejezzék ki támogatásukat. Az esemény végleges meghirdetése 24-én délben sajtótájékoztatón várható.

Mint ismeretes, a március 30-i sztrájkot Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója még a március 15-i pedagógustüntetésen hirdette meg, de akkor annak részleteiről nem szólt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.