Nyomozza a Klik, hogy ki nem volt iskolában

Egy szekszárdi tanintézményből bekérték azoknak a nevét, akik nem voltak betegek, és nem mentek be hétfőn.

MNO
2016. 03. 02. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt rakta ki az LMP politikusa Facebook-oldalára, hogy értesülése szerint bekérték a hiányzók neveit.

Mint ismert, a „Nem leszek suliban” mozgalom szervezése nyomán hétfőn az oktatási rendszer és a Klik működése ellen demonstráltak szülők országszerte azzal, hogy nem engedték iskolába gyermekeiket.

A politikus megkeresésünkre elmondta: egy tanárnőtől kapta az információt, akit felháborítottak a történtek – akárcsak a tanári kar jelentős részét. „Elegük van már, sokan támogatják ezt az akciót.” Mint mondta, a pedagógus egyelőre inkognitóban kíván maradni, azonban meglehet, hogy hamarosan felfedi kilétét.

Kérdésünkre Hadházy elárulta, hogy a szekszárdi Garay János Általános Iskoláról van szó. Hozzátette: több osztályról tud, ahol a gyerekek fele nem ment iskolába hétfőn, vagy ha mégis, sokan kockás ingben jelentek meg.

Portálunk úgy tudja, az iskolát valóban megkereste a Klik, hogy megtudják: hány olyan diák hiányozott, aki nem volt beteg aznap. Hogy ez hétköznapi dolognak számít-e, arról egy gimnázium vezetőjét kérdeztük.

„Eddig soha nem fordult még elő, hogy a Klik bekérte volna a diákok szülői igazolását a hiányzásokra” – mondta el az MNO-nak Hajnal Gabriella, a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium igazgatója. Hajnal portálunknak azt is elárulta, eddig ő maga nem látott olyan rendeletet, vagy törvényt, amely előírná, pontosan hány hiányzást igazolhat gyerekének a szülő. Mint mondta, ezt az adott intézmény házirendje szabályozza.

Az iskola igazgatója pedig nem kívánt nyilatkozni az MNO-nak, azzal indokolva: ki szeretne maradni a politikából.

A Klik kérdéseinkre az alábbi választ küldte: „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
nem kérte és soha nem is fogja kérni az intézmények vezetőit, hogy küldjék el azoknak a diákoknak a nevét, akik február 29-én nem mentek vagy mentek  az iskolába. Egy gyermeket sem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem vett részt a hétfői oktatáson. Az állami fenntartó kiemelt feladatának tartja a gyermekek érdekeit érvényesíteni, a folyamatos oktatást biztosítani és egyenlő esélyt teremteni a köznevelésben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.