Pukli: A kormány valódi ébredése fájdalmas lesz

Az igazgató reagált Orbánra, aki viccesnek titulálta a Tanítanék mozgalom által elvárt bocsánatkérést.

MNO
2016. 03. 17. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretes, Pukli István a március 15-i tanártüntetésen bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt és Áder János köztársasági elnököt. A kormányfő egy nappal később úgy reagált, hogy szerinte ez csupán egy tréfa, „olyan viccesen hangzott az egész”.

Az iskolaigazgató ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: a miniszterelnök azért tartja viccnek a követeléseiket, mert nem akarja elhinni azt, ami történik. Szerinte Orbán álomvilágban él, de el kell hogy keserítse: a több tízezer tiltakozó valóságos, és felháborodásukat a kormány elmúlt hat évben tett intézkedései idézték elő. Pukli kijelentette, a kormány már nem talál más stratégiát arra, hogyan védekezzen, ezért a legegyszerűbb megoldást választja, hárít. Csakhogy egy viccnek nem szokott több tízezer ember és 950 iskola felülni. Inkább az nevetséges, ahogyan a kormányzat megpróbálja átalakítani a köznevelést, és ahogy el akarja terelni a figyelmet arról, hogy valójában nem terveznek rendszerszintű változást – vélekedett az igazgató. – Jó lenne, ha végre a valódi kérdésekről is beszélgetnénk – tette hozzá. Pukli a felvetésre, hogy a tanárok a jogszerűtlen sztrájk miatt az állásukkal játszanak, azt felelte: ha mind a 130 ezer pedagógusnak fontos az ügy, amiért küzdenek, és mindannyian részt vesznek a megmozdulásban, akkor nem bocsáthatnak el mindenkit. Az igazgató arra számít, hogy sokan fognak részt venni a március 30-i akcióban.

Németh Szilárd ügynöközésére a Népszabadságnak adott nyilatkozatában reagált Pukli. Bacsó Péter A tanú című filmjét idézve azt mondta, „nemcsak ügynök vagyok, de kém, áruló és rendőrspicli is. E forgatókönyvből kiindulva pedig az ítéletet már előre megírták”.

Megírtuk, mi lehet Pukliék receptje a sikerhez: a Fideszt hátrálásra bírni, a többi ágazatot bevonni és függetlennek maradni. Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője úgy fogalmazott, a demonstrációnak túl kell nőnie a szűk szakmai kereteken, és általános kormányellenes tiltakozássá kell válnia.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete honlapján írta meg, szerintük miért kellene Orbánnak bocsánatot kérnie. A tizenhárom pontot szó szerint közöljük:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.