Így győzhet Pukli István és a tanármozgalom

A Fideszt hátrálásra bírni, a többi ágazatot bevonni és függetlennek maradni – ez lehet Pukliék receptje.

Veczán Zoltán
2016. 03. 17. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pukliék a több tízezres tömeget megmozgató keddi demonstrációjukkal alaposan feladták a leckét. Azonban ahhoz, hogy az oktatásügyi tiltakozás sikeres legyen, túl kell nőnie a szűk szakmai kereteken és egy általános kormányellenes tiltakozássá kell válnia – mondta az MNO-nak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője.

A szakértő szerint ezt a tanulságot az iskolaigazgató és a demonstráció többi szervezője is levonhatta a korábbi tiltakozásokból, ezért több ágazatot érintő, általánosabb üzeneteket is tartalmazó tiltakozássorozatot hirdettek meg. A kormány is csak akkor kezd velük valódi tárgyalásokba, ha érzi, hogy annak van politikai tétje – vélekedett Juhász.

Ugyanakkor ezt

a szervezetlen tömeget, amelyet egy ügy – az oktatás ügye – utcára vitt, „szétszedné”, ha konkrét politikai programmal állnának elő Pukliék,

nem véletlenül óvakodnak is ettől. Na meg sokkal egyszerűbb a meglévő tiltakozás folytatását megszervezni. Jó kérdés persze, hogy a tanárok maguk mennyire állnak be a március 30-ra tervezett tüntetés mögé. Juhász szerint mindenesetre Pukliék meg sem hirdették volna a tiltakozó akciót, ha nem látták volna, hogy az mindenképpen eredményes lesz.

Mint az elemző elmondta: bár a legtöbb kormányellenes tüntetésen a valóban megjelenők létszáma rendszerint alulmúlta a várakozásokat, most megfordult a tendencia, akár a kockás ingesek mozgalmát, akár a szülői kezdeményezéseket nézzük, mindig többen jelentek meg a vártnál. Inkább

az a kérdés most, hogy mennyire sikerül a többi ágazat résztvevőit az iskolákhoz csábítani, hogy együtt tiltakozzanak a tanárokkal – mert igazi politikai eredmény ez lenne

– mondta a szakértő.

A Fidesz eddig egyszerre kétféle stratégiát követett a Civil Közoktatási Platform ellen: a bagatellizálást és a letarolást. Egyrészt szakmai-ágazati szinten megpróbálták elaltatni az egész tiltakozást, és az már önmagában is komoly eredmény, hogy ez nem sikerült. Sőt inkább olaj volt a tűzre: egyre nőtt a kormányellenes közhangulat, és a tiltakozók egyre nagyobb demonstrációkat tartottak – vázolta Juhász. Másrészt megjelent az erő is: erre példa akár Pukli karaktergyilkossága, akár a Kliken keresztül történő fenyegetőzés – nyíltan is, ahogy Palkovics László államtitkár tette, vagy ahogy Németh Szilárd lebolsevikozta a mozgalom vezéralakját.

Ez a két stratégia egyelőre nem volt eredményes. Kérdés, hogy a bejelentett polgári elégedetlenségnek mi lesz a kifutása, elég jelentős lesz-e a tiltakozás ahhoz, hogy a kormányt – az internetadós tüntetésekhez hasonlóan – visszakozásra sarkallja.

Ebben a politikai küzdelemben is az a kérdés, ki lesz a kitartóbb.

A Fidesz, amely nem engedhet a főbb követelésekben, mert az felbátorítaná a többi ágazatot is, vagy az elégedetlenkedők, akik illékony tömegét könnyen erodálhatja az idő?

Arra a kérdésünkre, hogy vajon az ellenzék nem próbál-e meg ráülni a tiltakozás hullámaira, Juhász azt mondta: mostanában már egyáltalán nem csinálnak ügyet belőle, ha ellenzéki politikusok megjelennek egy-egy kormányellenes demonstráción; jelenleg talán azzal is beérik, hogy Pukliék a kormányzat pozícióit gyengítik, ez önmagában haszon a pártok számára. Valószínűleg most még hiba lenne beállni a részükről akármilyen pártpolitikai irányba, ez teljesen félrevinné a korábbi kezdeményezéseiket. Ha viszont sikerül felépíteniük egy valódi mozgalmat több ágazat bevonásával, valós társadalmi bázissal és akár meghátrálásra bírni az oktatás ügyében a kormányt, az később jó alap lehet egy politikai építkezésre. De ezt ma még korai megítélni – húzta alá Juhász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.