Simon Gábor visszakaphatja a 128 milliót?

A büntetőpere akár kedvezően is végződhet a számára. Védője szerint a vád rendkívül gyenge lábakon áll.

Szemán László
2016. 03. 05. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az is előfordulhat – amint azt a volt politikus védője, Nagy István kifejtette a Magyar Nemzetnek –, hogy bár elkezdődik a büntetőper, ám egy másik bíróságon az a döntés születik, hogy jogtalanul vetette ki a NAV Simonra a közterheket. – Ha ez történik, akkor nemcsak a már befizetett 128 millió forint jár vissza Simon Gábornak, hanem a büntetőper is elveszti a jogalapját – mondta az ügyvéd. Kifejtette: a NAV hozott egy elsőfokú határozatot az adóhiányról, amit másodfokon hatályon kívül helyeztek, aztán maga az adóhatóság elnöke újra első fokon megállapított adóhiányt. – Ezt a határozatot közigazgatási eljárásban megtámadtuk, a per jelenleg is folyamatban van. Mindenesetre a megállapított összeget befizettük az államnak, ám reményeink szerint akár vissza is kaphatjuk majd. A kérdés azonban kérdés marad: amennyiben a mi álláspontunkat fogadják el a közigazgatási eljárásban, mi lesz a büntetőeljárással, ahol vádat emeltek, hiszen megszűnik a jogalap. Szerintünk előbb meg kellett volna várni az adókérdés tisztázásának eredményét, és utána dönteni arról, hogy indítanak-e büntetőeljárást. Itt fordítva történt – fejtette ki Simon Gábor védője.– A vádiratot természetesen még nem ismerhetjük, azt még a bíróság sem kapta meg, így a védelem sem, ám ismerem a nyomozati iratokat, így kijelenthetem: az eljárás rendkívül hiányos, nem lehetett például megállapítani a szóban forgó összegek eredetét – nyilatkozta Nagy István, aki szerint a vád rendkívül gyenge lábakon áll.

Azt Keresztes Imre is megerősítette, hogy nem tudták megállapítani a pénzek eredetét. A főügyész pénteken arról is beszélt, hogy a nemzetközi jogsegélyeknek köszönhetően húzódott eddig a nyomozás. Az ügy szálai ugyanis külföldre vezetnek. Amint azt elsőként, 2014. február 4-én a Magyar Nemzet megírta, Simon több száz millió forintos vagyont parkoltatott egy osztrák bank számláján. A politikus 2008 januárjában nyitott Ausztriában négy értékpapírszámlát, amelyekre 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el. Az összegeket határozott idejű bankbetétekbe, majd értékpapírokba fektette. A betétszámla egyenlege 2013. október 16-án 770 ezer eurót – 2014. február 3-i árfolyamon számolva 240 millió 240 ezer forintot – mutatott. Simon az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott, ám a kérdéses időszakban nem volt olyan értékű ingatlan, gazdasági társaság a tulajdonában, ami magyarázatot adhatott volna a mesés vagyonra.A tegnapi főügyészségi tájékoztatón kiderült, hogy a lapunk által két éve közölteknél nem sikerült sokkal többet megállapítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.