Sztrájk az Audi egyik fontos beszállítójánál

Ismét tárgyalt a szakszervezet a munkaadói oldallal a sopronkövesdi Autolivnél, de nem tudtak megegyezni.

MNO
2016. 03. 31. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kft. korábban 2,5 százalékos emelést akart adni. Ezúttal 8 százalékos ajánlattal állt elő, de ez sem érte el a 12 százalékot, amit a dolgozók követelnek – írják. Ezért csütörtökön 13 órakor elkezdődött a kétórás figyelmeztető sztrájk – számolt be Marsitsné Horváth Marianna, az Autoliv szakszervezeti csoportjának vezetője a Kisalföldnek. A sopronkövesdi gyárban a Vasas Szakszervezeti Szövetségnek van alapszervezete.

A sztrájk egy-egy órára két műszak dolgozóit érintette, kétszer mintegy 6-700 embert. Közülük csak páran dolgoztak, a próbaidősök és a kölcsönzött munkaerő – fogalmazott Marsitsné, hozzátéve: a jogszabályokat betartva, a rendet fenntartva, nyugodtan tartják meg a munkabeszüntetést, és mielőbb szeretnének újra tárgyalóasztalhoz ülni.

A dolgozók zöme az alapbére alapján 110-120 ezer forintot vihet haza, a túlórákkal együtt is csak mintegy 140 ezer forintot, és rengeteg az üzemben a túlóra a szakszervezet elmondása alapján – írja a Kisalföld.hu. A sztrájk megkezdése előtt már 1700 aláírást összegyűjtött a sztrájkbizottság, az Autoliv Kft. ennyi dolgozója támogatja azt a 2500 munkavállalóból.

Ismert, a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft.-ben múlt héten alakult sztrájkbizottság, miután a munkavállalókat tömörítő érdekképviselet nem tudott megállapodni a nyugat-dunántúli régió egyik legnagyobb, 2400 embert foglalkoztató autóipari beszállító vállalatának vezetőivel az idei évi béremelés mértékéről.

A szakszervezet szeretné érvényesíteni az autóipari cég korábbi vezetőjének két évvel ezelőtt, mintegy 1500 ember előtt, egy nagygyűlés keretében tett, ugyanakkor írásba nem foglalt ígéretét is, amely szerint a fizikai dolgozók 13. havi bért, a szellemi és az indirekt fizikai dolgozók 13. havi bért és üdülési pénzt kapnak az idei évben. Ezt a korábbi ígéretet az új vezetés nem támogatja – közölte Marsitsné korábban az MTI-vel.

Az Autolivben megalakult sztrájkbizottság független az Audi Hungaria Motor Kft.-nél március 21-én létrejött sztrájkbizottságtól, ugyanakkor mint autóipari beszállító támogatják az ottani törekvéseket is – tette hozzá.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon.

 

 







Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.