Toborozzák a munkaerőt

A kormány szigorítana a menekültügyi szabályokon.

Markotay Csaba
2016. 03. 08. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal két tucat álláshelyet hirdetett meg a körmendi, illetve ugyanennyit a szentgotthárdi befogadóállomásra – tudtuk meg. A Vas Megyei Kormányhivatal honlapján jelentek meg az erre vonatkozó felhívások, ezek alapján összesen 40 szociális munkást, 4 gondnokot, továbbá 2 gépjárművezetőt és szintén 2 pénzügyi szakembert keresnek a két, ideiglenesnek tervezett, most épülő nyugat-magyarországi befogadóállomásra.

A kormány – a helyiek megkérdezése nélkül – már döntött arról, hogy a két, osztrák határ mentén fekvő településen alakítanak ki a migránsoknak sátortáborokat. Körmenden a múlt héten megkezdték az építkezést, oda a tervek szerint 300–500 illegális bevándorló kerülhet majd, és a Belügyminisztérium korábbi közlése szerint bár a sátrak már felépültek, az első „lakók” csak a jövő héten vehetik használatba a területet. Úgy tudjuk, a múlt pénteken a szél megrongálta a sátrakat, így ezek helyreállítását is el kell végezni, ami késleltetheti a megnyitást. Szentgotthárdon azonban, ahol 300 embert helyeznének el, még el sem kezdődött az építkezés. A kiszemelt terület ugyanis belvizes. Szentgotthárd fideszes polgármestere, Huszár Gábor a Magyar Nemzetnek a múlt héten azt mondta, hogy nem szeretnék a sátortábort, de az ország érdekeit is szem előtt kell tartani, vagyis szerinte „bele kell állni ebbe a történetbe”. A helyi ellenzék azonban akár polgári engedetlenségi akcióval vagy élőlánccal is kész megakadályozni a tábor megnyitását. – Ahogy tavaly ősszel Martonfán és Sormáson, úgy most Szentgotthárdon és Körmenden is meg lehet akadályozni az építkezést – mondta lapunknak Lábodi Gábor szentgotthárdi jobbikos önkormányzati képviselő.

A kormány a tervek szerint holnapi ülésén dönt a déli határnál lévő menekülttáborok bezárásáról. Ez elsősorban a nagyfait érinti, de a kiskunhalasi és a békéscsabai állomás is bezárhat. Ez azért is érdekes lépés, mert már most is telítettek a bevándorlási hivatal táborai – a nyitott befogadóállomásokon, Vámosszabadiban, Bicskén és Nagyfán a lehetséges 981 helyett már 1118-an vannak –, illetve így az ott lévő embereket a két sátortáborba kell majd átvinni a nyugati határhoz.

– A Fideszen belüli erőviszonyokat is jól mutatja, hogy miközben Kósa Lajos egykori városában, Debrecenben bezárt a menekülttábor, most pedig a Lázár János választókerületéhez tartozó Nagyfán hoznak hasonló döntést, addig a fideszes V. Németh Zsolt körzete két tábort is kap – fogalmazott lapunknak Lábodi Gábor. – Ha Nagyfán baj volt, hogy a helyieket inzultálták a migránsok, akkor miből gondolják, hogy ez Körmenden vagy Szentgotthárdon ne lenne probléma? – tette fel a kérdést. Arról is beszélt, hogy szerinte aggályos Körmenden a rendészeti szakközépiskola területén elhelyezni a sátrakat, mivel az épületben fegyverszoba és éles lőszerek is vannak. Körmend fideszes polgármestere, Bebes István tegnap azt közölte, hogy a szomszédos ingatlanok lakóinak kérésére megerősítik a helyi rendészeti szakközépiskola kerítését, bár szerinte az ottani ideiglenes befogadóállomás csak „tartalék táborként szolgál” majd arra az esetre, ha a „már meglévő befogadóállomások megtelnek”.

Közben kiderült, hogy a kormány szigorítana a menekültügyi szabályokon. Így csökkentenék a menedékkérők szociális ellátásait (például nem kapnának lakhatási és beiskolázási támogatást, valamint sem a menedékkérők, sem a nemzetközi védelemben részesítettek nem lennének jogosultak költőpénzre), illetve egy hónapra rövidítenék azt az időszakot, ameddig a már menekült vagy oltalmazotti státust kapott emberek a befogadóállomáson lehetnek. A Belügyminisztérium tervezete tegnap került fel a kormány honlapjára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.