Új szervezet jön a Klik helyett

Július 1-je után nagy valószínűséggel megszűnik a centralizált irányítás.

MNO
2016. 03. 03. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Július 1-jével egy másik szervezet létrehozására teszünk javaslatot, amelynek más lesz a finanszírozása és a költségvetése is” – árulta el a lapnak az oktatásért felelős államtitkár. Mint mondta, a kormány biztosítja a működéséhez szükséges forrásokat.

A 2012 előtti rendszer megbukott – vélekedett Palkovics László, hozzátéve: a most tiltakozó iskolák jelentős része önkormányzati működtetésben van, ami számára azt jelzi, hogy nekik nagyobbak a gondjaik, mint az állami működtetésű iskoláknak.

„Többfajta opció létezik a fenntartói munkacsoportban, ezeket dolgozzuk ki. A megyei szint logikus lenne, mivel akkor az a közigazgatási rendszerhez illeszkedne. Viszont meg kell nézni a munkafolyamatot, hogy milyen rendszer kiépítését igényli. Valószínűleg szét kell választani a szakmai irányítást és a gazdálkodás kezelését. Úgy gondolom, a megye túlságosan távol lenne egy kis falutól. De ez még nem eldöntött kérdés” – mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva közölte: a köznevelés és a felsőoktatás összetartozik. Utóbbi területen a feladatokat nagyrészt elvégezték, és komoly munka van mögöttük, amelynek döntéseit a Felsőoktatási Kerekasztalon hozták meg – tette hozzá Palkovics László.

„A pedagógus-sztrájkbizottság 25 ponton akar radikális változást, a kabinet által létrehozott Köznevelési Kerekasztal előtt pedig 150 téma van napirenden, ami azt mutatja, óriási a baj. Az irányítástól a minősítési rendszerig, a munkavégzés feltételeitől a gyermekek és tanárok kötelező óraszámáig sok mindent kifogásolnak” – fogalmazott, és kiemelte: azáltal, hogy az oktatási rendszer ekkora figyelmet kap, mód nyílik a problémák orvoslására, mert óriási a társadalmi támogatottsága. Azonban téved, aki azt gondolja, egy ilyen nagy rendszert négy-öt év alatt át lehet alakítani úgy, hogy ne kellene folyamatosan értékelni és korrigálni.

Arra a kérdésre, hogy az igazgatók visszakapják-e korábbi jogköreiket, azt válaszolta: mindenképpen kapnak jogosítványokat, hiszen úgy nem lehet a szakmai irányításért felelősséget vállalni, hogy a vezetőnek nincs meg a megfelelő beavatkozási lehetősége.

A közbeszerzési eljárással kapcsolatban az államtitkár a Figyelőnek elmondta: olyan közösségben élünk – ez az európai közösség –, amelyben a költségvetési szervezetek költései közbeszerzés-kötelesek. Ezzel együtt lehet megoldást találni arra, hogyan legyen mindig kréta az iskolákban, mert például a Klik egész évre megveheti a szükséges mennyiséget, aztán ezt lehet raktározni és onnan lehívni, számos megoldás létezik – vélekedett. A rossz tervezésnek elsősorban az volt az oka, hogy nem rendelkeztek információval az iskolák működtetésének valós költségeiről – jelentette ki Palkovics László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.