Újra akcióban az elégedetlen pedagógusok

Közel 140 iskola jelezte, részt vesz a tiltakozásban. Ismét ülésezik a Civil Közoktatási Platform.

MN-összeállítás
2016. 03. 29. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába hallottuk a napokban, hogy megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, vagy hogy csökkenteni tervezik a tananyagmennyiséget, és így a tanulók terheit – ezek a bejelentések még intézkedési tervnek sem tekinthetők, nemhogy érdemi változásnak. Hangsúlyozzuk: a 12 pontos lista minden egyes pontjának elfogadása a cél, csak így garantálható, hogy már a következő tanévben megfelelő körülmények közt kezdődhessen meg az oktató-nevelő munka az intézményekben – közölte a Tanítanék Mozgalom képviseletében Törley Katalin, Pilz Olivér és Pukli István. A hét végén kiadott kommünikéjükben azt írták, a szerdai tiltakozással egyetlen gyermeket sem ér hátrány, az akcióval épp arra hívnák fel a figyelmet, „mennyi kárt okozott az oktatási kormányzat az elmúlt években”. A tiltakozás Facebook-oldalán Pilz Olivér videoüzenetben buzdít csatlakozásra. A mozgalom honlapján pedig ez idáig mintegy 140 iskola jelezte, hogy pedagógusai részt vesznek a kezdeményezésben.

Mint arról korábban hírt adtunk, a tiltakozást a tavaszi szünet utáni első tanítási napon rendezik. Ezzel kapcsolatosan többen felvetették, egyes iskolákban még szünnapot tartanak március 30-án, mivel az intézmények évi három napot szabadon kiadhatnak szünetként. Egy az akcióhoz csatlakozó budapesti szakközépiskola tanára lapunknak azt mondta, tantestületük egyetért a tiltakozással, de az időzítést nem tartják szerencsésnek. „Bemegyünk a tavaszi szünet utáni első napon reggel 7-kor, fél 8-kor, és gyakorlatilag nem lesz időnk felkészülni az akcióra. Ebből a szempontból jobb lett volna, ha egy nappal későbbre hirdetik meg a tiltakozást” – mondta a tanár.

A CKP egyébként ma újabb ülést tart. A fórum résztvevői korábban már közölték, nem vesznek részt az Emmi által életre hívott közoktatási kerekasztal munkájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.