Veszélyes lehet a fapados Paks II.

A finnek komoly átalakításokat kértek a hasonló erőművi blokkok szállításánál.

MNO
2016. 03. 04. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint az Orbán-kormány a paksi bővítést érő kritikákra, támadásokra gyakran példálózik azzal, hogy Finnországban is az oroszok építenek atomerőművet, s ha a finneknek megfelel a Roszatom által szállított reaktor, akkor Magyarország miért ódzkodna attól. Csakhogy – állítja a cikk szerzője – a két ország nem ugyanazt az erőművet kapja, a finn magánberuházó a teljes konstrukció átalakítását megkövetelő biztonsági kiegészítéseket kért a szállítótól. Így például előírták egy kettős kupola beépítését az atomerőműbe, ami kívülről egy repülőgép becsapódásától, belülről pedig egy esetleges robbanástól védené a létesítményt. Ezen kívül előírták olyan egymástól elkülönült biztonsági alrendszerek kiépítését, amelyek tűzeset, árvíz, földrengés bekövetkezésekor is megbízhatóan működnének.

A biztonság növelésének természetesen ára van, független szakértők szerint a módosítások akár a duplájára is emelhetik a költségeket. A Népszabadság szerint Paks esetében a hasonló módosítások egymilliárd euróba kerülhetnének, ami a jelenleg tervezett 10 milliárd eurós költség tizede, de a magyar kormány lemondott az áttervezésről, bár Lázár János miniszter állítja: a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő erőművet vásárol Magyarország. Kétséges ugyanakkor, hogy változtatások híján megkaphatja-e Paks II. a működési engedélyt az Európai Unióban – állítja a lap.





Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.