A dolgozók nem ujjonganak

A legtöbb eladó még nem tudja, dolgoznia kell-e a hét utolsó napján.

Tompos Ádám
2016. 04. 14. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A panelházak között álló Ecseri úti Sparon még mindig nagy betűkkel hirdeti a felirat: vasárnap zárva. Pedig lehet, hogy ezen a héten már az utolsó nap is nyitva kell majd tartaniuk, de biztosat még nem tud a névtelenséget kérő, pékárut kipakoló dolgozó. Két beosztást készítettek ezért, és nem tudják, mikor érkezik majd „a központi utasítás”, amely eldönti, hat- vagy hétnapos lesz a eladók munkahete. A dolgozók legtöbben nem örültek Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfői bejelentésének, „voltak idézhetetlen, sőt szalonképtelen vélemények is” – mondja mosolyogva az eladó. Ugyanakkor – teszi hozzá – aggódtak a kollégái akkor is, amikor tavaly március 15-én bevezették a kötelező vasárnapi boltzárat, féltették az állásukat. Aztán amikor kiderült, hogy maradhatnak, hamar megszokták, hogy van egy fix szabadnapjuk, amikorra tervezhetnek.

Árnyalja a képet az üzlettel szemben álló bódéban berendezett pékség vezetője. Ugyanazt mondja, mint előző nyilatkozónk, csak indulatosabban, rózsaszín műkörmös mutatóujjával jelzi, hogy csupáncsak ez az egyetlen nap pihenője volt a Spar szerinte agyonhajszolt dolgozóinak. Értelmetlennek tartja, hogy nyitva legyen vasárnap a közért, ugyanis a javarészt nyugdíjasok lakta környéken a hét utolsó napján szinte semmekkora forgalom nem volt. Éppen ezért ő maga szombaton sem nyitott ki, mivel elmondása szerint már akkor sem volt túl sok vásárló. Mint mondja, a vasárnapi zárva tartás bevezetésekor az üzletsoron csak egyetlen bódé tulajdonosa határozott úgy, hogy kisboltként ők nyitva tartanak majd. Két hétig csinálták, aztán a gyér forgalom miatt a vasárnapokon lehúzták a rolót ők is.

A Lurdy Házban lévő Reálban sem tudják még, kinyitnak-e három nap múlva. – Ott dől el – mutat felfelé egy az üdítőknél pakoló eladónő. Arról számol be, többen is örültek a kötelező boltzár eltörlésének, mivel így több pénzhez jutnak majd. Viszont neki így törnie kell majd a fejét, mivel két gyermeke van. Ezzel együtt vegyesek az érzelmei a megváltozott szabályokkal kapcsolatban: eddig volt egy biztos pihenőnapjuk, viszont elestek a vasárnapi prémiumtól. Két kisujját mutatja fel, úgy mondja: akármelyiket harapom meg, ugyanúgy fáj.

Vasárnap egyébként a mozit és a büfét leszámítva a plázában eddig zárva tartott minden üzlet, még az is, amelyiknek nem lett volna kötelező. Többen ugyan próbálkoztak a nyitva tartással, de nem volt értelme. Nem életszerű például, hogy vasárnap este filmnézés előtt beugrana bárki is mondjuk hátizsákot venni. Mindezt a földszinti táskabolt két felháborodott eladója meséli el. Családcentrikusnak mondják magukat mindketten, és állításuk szerint korábban is csodálkoztak azokon, hogy valaki vasárnap „plázában lófrálással” tölti a szabadidejét, ahelyett hogy mondjuk kirándulni menne a szabadba. Arra, mennyire gyorsan szokták meg a vásárlók, hogy vasárnap nincs nyitva semmi, egy rákospalotai példát hoznak: az ottani AsiaCenter hiába várta vevőit a hét minden napján, vasárnap csak lézengtek az üzletben. Egyikük sem érti, miért kellett ilyen gyorsan dönteni erről a kérdésről; persze akkor is értetlenkedtek, amikor a boltzárat bevezették: mivégre ez a gyorsaság. – Épp hogy megszoktuk, erre most eltörlik – fakadnak ki.

A Közvágóhídnál álló Tescóban épp az árcédulákat helyezi el egy fiatal nő, amikor megszólítjuk. Tekintetével máris keresni kezdi az üzletvezetőt, de mi az ő véleményére vagyunk kíváncsiak. Lassan, megfontoltan mondja: a dolgozók szempontjából nem épp optimális döntés, de anyagilag kifizetődő lehet nekik. A pénztáros, egy idősebb hölgy viszont mosolyog: örül a boltzár eltörlésének, mert ő is vasárnap szokott vásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.