Kövér: Nem tudtuk meggyőzni az embereket

Ez az egy érv szól a törvény visszavonása mellett, illetve hogy támadási felületet adtak a baloldalnak.

MTI
2016. 04. 13. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László – aki a Fidesz választmányi elnöke is – a Magyar Idők szerdai számában megjelent interjúban hangsúlyozta: jó döntés volt a vasárnapi boltzár. „Minden olyan érvről, minden olyan riogatásról, ami ellenzéki oldalról akkor elhangzott, menet közben kiderült, hogy nem igazolódott be” – mondta, sorolva, hogy a kiskereskedelmi forgalom nőtt, nem csökkent a munkahelyek száma, a magyar kis- és középvállalatok felé tolódott el a bevétel a multinacionális cégektől.

Orbán Viktor pénteken még azt közölte: a kabinet az eltelt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

Ehhez képest hétfőn már Rogán Antal kabinetminiszter arról beszélt, hogy nem sikerült meggyőzniük az embereket, ezért eltörölhetik a boltzárat, kedden pedig már meg is szavazta a parlament a törvény visszavonását.

A baloldal, illetve a tavalyi döntést támadó szakszervezetek a házelnök szerint a multik érdekeit szolgálták a munkavállalókkal szemben.

A politikus úgy véli, hogy hiába nehezítette meg családok életét az intézkedés, elvárható a társadalomban ennyi szolidaritás azok felé, akiknek vasárnap kellett dolgozniuk a boltokban.

Kiemelte, egyetlen érv szólt a mostani döntés mellett, hogy egy év alatt nem sikerült meggyőzniük a „nyilvánvaló igazukról” a társadalmat.

„Ellenben fölkínáltuk ellenfél nélkül a pályát a baloldali ellenzéknek, hogy hecckampányt indítson. Ez egy népszavazási kampánnyal körítve lehetővé tette, hogy látható súlyt képezzenek a szocialisták a magyar belpolitikában” – hangsúlyozta Kövér László. Hozzátette: „ekkora hibát nem lehet szó nélkül hagyni. Ebből tanulnunk kell, mert még hosszú a 2018-as választásig előttünk álló időszak. Hogyha minden, egyébként jó intézkedéshez, annak a társadalom számára való megmagyarázásához, a saját érveink elfogadtatásához így állunk hozzá, akkor bizony lesznek még nehéz pillanatok – fűzte hozzá.

A kialakult helyzet hű tükre a mai állapotoknak. A tágabb magyar véleményformáló elit sem érezte szükségét, hogy itt olyan értékrendi kérdések merültek fel, amelyekről érdemes volna egy magasabb röptű vitát is lefolytatni a jobboldali táborban – fejtette ki a házelnök.

Közölte: a kabinet az eltelt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy

a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.