„A Fidesz beadta a derekát”

A vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

MTI
2016. 04. 12. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verőlegények a boltbezárásért című írásában Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a Fidesz „erőszakkal akart megakadályozni egy népszavazást, de engednie kell”. Kifejtette: Orbán Viktor kormányfő párttársai sokáig igyekezték megakadályozni a népszavazást a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban, mert „nyilvánvalóan féltek, hogy a vitatott téma beindíthat egy kampányt a kormány ellen – Orbán és pártja, a Fidesz pedig ért a kampányokhoz”. Miután azonban a Kúria döntése után már nem lehetett megakadályozni a népszavazást, „a Fidesz beadta a derekát”.

Ebben a folyamatban február 23. volt a „döntő dátum” – tette hozzá, ismertetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) budapesti épületénél történteket, amelyekről a többi között megjegyezte: jelent valamit, ha „diszharmonikus hangok hallatszanak kifelé egy olyan fegyelmezett politikai gépezetből”, mint a Fidesz.

A Kúria döntésével kapcsolatban kiemelte, hogy annak révén „nagyon gyorsan végbement a visszavonulás a tervezett internetadó esetéhez hasonlóan, amely ellen 2014-ben az egész országban tüntettek”.

Rogán Antal magyarázatának azzal a részével kapcsolatban, miszerint felelőtlenség lenne milliárdokat költeni a népszavazásra, Stephan Löwenstein azt írta: ezen „talán még a Fidesz-hívek is fáradtan nevetnek”. Hozzátette: „mindenki tudja”, hogy a kormány az „államkasszából finanszírozza” még a „számára kellemes témákról (jelenleg az európai menekültbefogadási kvóta ellen)” szóló „közvélemény-kutatási konzultációs kampányokat” is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.