A magyar demokrácia rosszabbul teljesít

A 2015-ös évben hazánkban romlottak a demokratikus viszonyok a Freedom House legfrissebb jelentése szerint.

MNO
2016. 04. 12. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hvg.hu szemlézte a dokumentumot, amely szerint Magyarország pontszáma a 2015 eleji jelentésben szereplő 3,18-ról 3,29-re csökkent, a közép-európai régióban – melybe beletartoznak a V4-ek, a balti államok, Szlovénia és Bulgária – mindössze Románia pontszáma rosszabb. Ez többek közt annak köszönhető, hogy a kormány a dominanciájának növelésére, valamint nacionalista és intoleráns hangulat keltésére használta a menekültválságot. Az ilyen politikai döntések aláássák a társadalom demokratikus működését – írják.

Az igazságszolgáltatás intézményrendszere és függetlensége is romlott, valamint a kormányzati hatalommal szembeni intézményes fékek és ellensúlyok megszűntek pártatlan formában működni – állítja a Hvg.hu a Freedom House jelentése alapján. Hozzáteszik, a korrupció is nagyobb mértékben jelentkezett tavaly, ám a korábbihoz képest változás csak a mennyiségében van, nem a minőségében.

A Freedom House szerint nem várható változás a 2016-os évben, ugyanis a menekültválság továbbra is központi szerepet fog betölteni, ha azonban mégis átrendeződésre kerülne sor, valószínűleg az a Fidesz–KDNP támogatottságának csökkenésével járna a gyenge szakpolitikai teljesítmény és az oktatásban és egészségügyben elmaradt reformok miatt – olvasható a Hvg.hu cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.