Az egykori Hajdú-Bét-vezér luxuslakásokra tette rá a kezét

Újabb ingatlanokra vetett szemet a letelepedésikötvény-közvetítő cég. Az ügy kulcsfigurája Boros Attila.

MNO
2016. 04. 25. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Garay téri luxuslakásokra is szemet vetett a kínai és vietnami piacon monopolhelyzetet élvező letelepedésikötvény-közvetítő, az ügy kulcsfigurája a Hajdú-Bét egykori vezérigazgatója, Boros Attila – írja a Népszabadság. A lap beszámolója szerint a cég adatbázisából kiderül, hogy a Garay téri luxuslakások cége, a Garay Gardens mögött márciusban megjelent a kínai térségben magyar letelepedési kötvényeket árusító offshore-csoport.

A beruházót 2011-ben alapította a Fidesz-közeliként számon tartott West Hungária Bau többségi tulajdonosa, Paár Attila másik cége, a WHB Vagyonkezelő – írja a lap. (Ez az üzleti kör vásárolta meg Tiborcz István tulajdonrészét az állami közbeszerzéseket sorra nyerő Elios Zrt.-ben.) Ez év márciusában a cég többségi tulajdona a hongkongi Hungary Holding Ltd.-re szállt át. A kisebbségi rész egy ABC International nevű kft.-hez került, amelynek jelenlegi tulajdonosa a szintén offshore-szerű hongkongi Hungary Immigration Consulting Ltd., előző tulajdonosa pedig Boros Attila, illetve a kínai és vietnami letelepedési ügyeket intéző, szintén hongkongi és szintén offshore jellegű Hungary State Special Debt Management Ltd. Boros Attila a sokat vitatott letelepedési ügy kulcsfigurája. Az üzletember a Hajdú-Bét vezérigazgatója volt annak tönkremenetelekor. Sokan őt könyvelik el a parlament által offshore-szerű cégekre bízott letelepedésikötvény-biznisz értelmi szerzőjeként. A Heti Válasz valamennyi ilyen közvetítőt kapcsolatba hozta Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadóval.

Mint arról az MNO korábban beszámolt: feleannyi külföldi vásárolt letelepedési kötvényt az idei első negyedévben, mint a tavalyi év első három hónapjában. Ám az offshore-hátterű közvetítőcégek így is busás haszonra tettek szert, bevételeik már közelítik a százmilliárd forintos szintet. Ezt megelőzően lapunkban arról írtunk, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága két cég letelepedésikötvény-forgalmazási engedélyét is visszavonta azért, mert nem hozott száz ügyfelet három év alatt. Más cégnek sem sikerült ez, mégis dolgozhatnak tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.