Kevésbé kapós a letelepedési kötvény

Januárban csak 4, februárban 26, márciusban pedig 58 külföldi vásárolt az állampapírból.

Wiedemann Tamás
2016. 04. 09. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszul indult a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek számára az idei év, miután januárban csak 4, februárban 26, márciusban pedig 58 külföldi vásárolt az állampapírból. Az idei első negyedévben összesen 88 kötvényt adtak el, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 174 állampapír talált gazdára, vagyis a letelepedési program iránti érdeklődés egy év alatt a felére esett vissza.

A kezdeményezés 2013-as indulása óta március végéig 3446 külföldi vásárolt letelepedési államkötvényt. Lapunk számítása szerint a közvetítőcégek nem panaszkodhatnak, hiszen eddig az olcsóbb szolgáltatási díjjal számolva 79, míg a drágább árazással kalkulálva 95 milliárd forintos bevételre tettek szert. Ebből 31 milliárd forint közpénznek tekinthető, hiszen a magyar állam kamatot is fizet lejáratkor az állampapírok után. A kötvénypiacon szokatlan módon azonban nem a befektető kapja a kamatot, hanem a közvetítőcég.

A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők (főleg kínaiak) legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolhatnak, cserébe pedig fél év után letelepedési engedélyt kapnak a hazai törvények értelmében. A kötvényt csak az Országgyűlés gazdasági bizottsága által kijelölt cégek forgalmazhatják, amelyeket egy kivételével az offshore cégek körében népszerű helyszíneken jegyeztek be. Jelenleg öt ilyen vállalkozásnak van forgalmazási engedélye, ezek között egy magyar kft. található, a többi céget a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán és Cipruson jegyezték be. A társaságok ügyfelenként 45–60 ezer eurós szolgáltatási díjat is kérnek, továbbá náluk landolnak a kötvények után járó kamatok is, ami ügyfelenként további 29 ezer eurót kóstál. Ez azt jelenti, hogy 74–89 ezer eurót nyernek egy ügyfélen, ami jelenlegi árfolyam mellett 23–27,6 millió forintos jutalékot jelent kötvényenként. A közvetítőcégek szerepe ugyanakkor feleslegesnek látszik, hiszen ahogy lapunk korábban beszámolt róla, különböző vízumügynökségek hajtják fel nekik az ügyfeleket. Az ügynökségek egy állampapír sikeres eladása után 15–20 ezer eurót kapnak, miközben a közvetítőcégek ennek négyszeresét keresik meg egy-egy ügyfélen a magyar állam hathatós közreműködésével.

Már a program indulásakor sejteni lehetett – s azóta egyre több jel mutat rá –, hogy a kormány nem a magyar államadósság kedvező finanszírozása céljából hozta létre a letelepedésikötvény-programot. Más magyarázat aligha van arra, miért fizet az állam két és félszer nagyobb kamatot a letelepedési állampapírok után, mint más hasonló magyar kötvény esetében. A letelepedési kötvények után ugyanis hazánk jelenleg 2 százalékos hozamot fizet (erről a bevándorlást szabályozó törvény rendelkezik), miközben a másodpiacon jóval olcsóbban vásárolható hasonló típusú állampapír. Mint ismeretes, a letelepedési kötvényeket euróban bocsátja ki az Államadósság-kezelő Központ, a futamidejük öt év. A hasonló futamidejű, euróalapú magyar állampapírok ugyanakkor 0,8 százalékos hozammal forognak a másodpiacokon. Erre az eltérésre Lázár János kancelláriaminiszter sem tudott megnyugtató választ adni a csütörtöki kormányinfón.

Könnyen elképzelhető, hogy a közvetítőcégek helyzetbe hozása a cél, amelyek egy részének valódi tulajdonosai aligha ellenőrizhetők. Több jel mutat rá, hogy némely cégek esetében strómanok az ügyvezetők, miután két liechtensteini cég rejtélyes körülmények között kapott forgalmazási engedélyt a fideszes többségű gazdasági bizottságtól. A testület még 2013. május 23-án ütötte rá a pecsétet a VolDan Investments Ltd. és az S&Z Program Ltd. kötvényforgalmazási kérelmére, vagyis azelőtt, hogy azt a liechtensteini igazságügyi hivatal május 27-én kiadta volna (az utóbbi cég engedélyét a testület tavalyelőtt szeptemberben visszavonta). Utólagos iratpótlásról nem lehet szó, mert a liechtensteini hivatal által hitelesített okmányon látható a gazdasági bizottság iktatási dátumot igazoló pecsétje. További furcsaság is kiderült a Magyar Nemzet által a gazdasági bizottságnál kérvényezett tavalyi iratbetekintésnél: eszerint a VolDan Investments Ltd. ügyvezetője és egyben tulajdonosa az a Josef Gabriel Hermann, akinek Liechtensteinben több cég is van a nevén. Az alapító okiratban szerepel Walter Christoph Wachter neve is, aki szintén több vállalkozásban szerepel, ráadásul ő az S&Z Program Ltd. igazgatója is. Utóbbi cég egyébként úgy nyilatkozott a gazdasági bizottságnak, hogy egy Damaszkuszban élő szír állampolgár, bizonyos Zina Akkad Watter az egyedüli tulajdonosa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.