Kettős mércével mért letelepedési kötvények

Két cég kötvényforgalmazási engedélyét is visszavonta az Országgyűlés.

Wiedemann Tamás
2016. 01. 14. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly év végéig 3429 befektető kért tartózkodási engedélyt hazánkban, miután magyar letelepedési államkötvényt vásárolt a 2013-ban indult program keretében – közölte lapunkkal a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). Emellett a családtagok részére 2015. december 31-ig további 5961 kérelem érkezett, vagyis összesen 9390-en adtak be kérvényt. Év végéig 9003 külföldi meg is kapta a tartózkodási engedélyt, amelynek birtokában hat hónap múlva jár a program alapján a véglegesnek tekinthető nemzeti letelepedési engedély. A BÁH adatai szerint családtagokkal együtt 6193-an már kérvényezték a letelepedési engedélyt, közülük 4540 külföldi meg is kapta a magyar „zöldkártyát”. A kérelmek 88 százalékát kínai állampolgárok nyújtják be, őket követik az oroszok hétszázalékos aránnyal, vagyis e két csoport igényli a letelepedési engedélyek 95 százalékát.

Az orosz és a kínai piacon ténykedő közvetítőcégek jól jártak a nagy forgalommal. Nem úgy az a két másik társaság, amely a program indulása óta nem tudott legalább száz állampapírt eladni, ugyanis erre hivatkozva a gazdasági bizottság elvette tőlük az üzletet.

A Szingapúrra specializálódott Euro-Asia Investment Management Pte Ltd. és a többek között azerbajdzsáni, kazah, thaiföldi, illetve indonéz állampolgárokra koncentráló Discus Holdings Ltd.-nek tavaly december 15-én vonta vissza a fideszes elnök által vezetett bizottság a forgalmazási engedélyét, miután az egyik ügyvezető interjút adott lapunknak. Már akkor gyanús volt, hogy más lehet a testület mondvacsinált döntésének hátterében, hiszen egyik cég esetében sem járt le a limit teljesítésére három évben megszabott határidő: a Discus Holdings 2013. április 29-én, míg a Euro-Asia Investment Management 2013. június 10-én kapott engedélyt letelepedési államkötvények forgalmazására. Amennyiben a testület a törvény hatálybalépésétől számítja a három évet, akkor sem stimmel az időpont, hiszen 2012. december 27-én jelent meg a Magyar Közlönyben az erről szóló jogszabály, miközben a testület 2015. december 15-től datálta a visszavonási határozatait.

Ha a fenti két cég esetében tapasztalt hozzáállás általános lenne, akkor számításunk szerint az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nek is vissza kellett volna vonni az engedélyét, mivel tavaly szeptember 30-ig csupán 39 eladott kötvény után kérvényeztek letelepedési engedélyt szűk három év alatt, és aligha képzelhető el, hogy az utolsó három hónapban úgy felpörögött volna a forgalom, hogy hamarosan sikerül teljesíteni az előírást. Ha abból indulunk ki, hogy a letelepedési engedélyek 95 százalékát kínai és orosz állampolgárok adják be, aligha jöhetett ez össze az indiai állampolgárokra specializálódott Innozone Holdings Limited nevű cégnek sem, bár a vállalkozás esetében van egy kiskapu, mivel a Cipruson bejegyzett többségi tulajdonú cég külföldi tagja is vásárolhat tőlük – állampolgársági megkötés nélkül – állampapírt.

A gazdasági bizottságtól szinte lehetetlen információhoz jutni az ügyben, Rogán Antal elnök például egy korábbi adatigénylésünkre azt válaszolta, hogy a cégeknek nem kell adatot szolgáltatniuk, és a testületnek sincs jogszabályi kötelezettsége ezek bekérésére. Emiatt is érthetetlen, mi alapján számolták ki, hogy tavaly decemberig melyik cég hozott száz ügyfelet, és melyik nem. Az is furcsa, hogy bár a bizottság szerint két Liechtensteinben bejegyzett cég tulajdonosi köre különböző, mégis egy napon alapították őket, és a nagyhercegség cégbíróságának nyomtatóját percre pontosan egy időben hagyta el a két alapítói okirat.

Ezen az üzleten nagyon egyszerűen lehet hatalmas pénzeket keresni. A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak. A külföldi által befizetett 300 ezer euróból azonban a közvetítőcég csak mintegy 271 ezret utal az államnak, a többit megtartja. A külföldi öt év múlva 300 ezer eurót kap vissza, ebből azonban közel 29 ezer eurót az adófizetők pénzéből pótol ki az állam a lejárat évében. A cégek ezenfelül további 40–60 ezer eurós díjat is kérnek az ügyintézésért cserébe. Számításaink szerint a program 2013-as indulása óta – a legolcsóbb díjazással számítva – 74, míg a drágább szolgáltatási árral szorozva 95 milliárd forintot tettek zsebre a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Szingapúrban és Máltán bejegyzett közvetítőcégek csupán ennek az egy programnak tulajdoníthatóan. Más államkötvények esetében nincs szükség közvetítőcégre, ezeket anélkül is el lehet adni, de a letelepedési kötvényeknél miniszteri rendelet írja elő, hogy csak a kijelölt közvetítőcégek árulhatják őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.