Boltzár: az MSZP azért elkezdi az aláírásgyűjtést

Úgy vélik, a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést.

MTI
2016. 04. 12. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József azt mondta, a kormány ugyan kapkodva eltörölte a vasárnapi boltzárat, de egyértelművé tette: nem kizárt, hogy újból bevezeti. Az MSZP meg akarja védeni azt a törvényt, amely alapján az emberek szabadon dönthetnek arról, mikor vásárolnak, és a munkaadók szabadon dönthetnek arról, mikor van nyitva az üzletük – magyarázta, jelezve: ezért kezdenek aláírásgyűjtésbe.

A pártelnök szerint a keddi parlamenti szavazással lezárult egy szakasz, nyitva lehetnek vasárnap az üzletek, ha akarnak. De az elmúlt 24 óra világossá tette, álságos és hazug a Fidesz kommunikációja – mondta.

Kifejtette, hogy a kormány sem egységes a kérdésben – ha úgy tetszik, kormányválság van –, hiszen a legfontosabb tárcákat vezető miniszterek tiltakoztak a döntés ellen, majd a Fidesz frakcióvezetője is jelezte: nem kívánnak lemondani a vasárnapi boltzár bevezetéséről.

Tóbiás József szerint ha parlament döntést hoz, akkor a kormány utána nem beszélhet feltételes módban.

Az MSZP szerdától a háromigenes népszavazáshoz gyűjti az aláírásokat: a vasárnapi boltzár mellett a föld állami tulajdonban tartásáról és az állami vezetők bérplafonjáról szóló népszavazáshoz – közölte.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a boltzár eltörlésével együtt megszüntették a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot. Hazug és aljas az a politika, amely az ellenzékre keni ennek eltörlését – mondta a pártelnök.

Tóbiás József szerint nem ez a törvény, hanem a munka törvénykönyve rendezi a bérpótlék kérdését. Az MSZP csupán azt kezdeményezte, hogy töröljék el az üzletek vasárnapi nyitva tartásának tiltását – tette hozzá.

A pártelnök a százszázalékos bérpótlék eltörlését úgy értékelte: a Fidesznek az MSZP-vel van vitája, de a dolgozókon áll bosszút.

Egyeztetést kezdenek a szakszervezetekkel, milyen mértékű bérpótlékot szeretnének. Az MSZP szerint százszázalékos bérpótlékra lenne szükség – mondta.

A szocialista Nyakó István, aki a vasárnapi boltzár ügyében népszavazást kezdeményezett, azt mondta, nem hisznek a kormánynak, ezért kezdik el a szabad vasárnappal kapcsolatos aláírásgyűjtést.

Megvédjük a vasárnap szabadságát – hangoztatta, majd felmutatta azt az aláírásgyűjtő ívet, amin szerdától elkezdik az aláírásgyűjtést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.