Egyre több politikus áll a „radikális zsarolók” mellé

Ellenzéki politikusok mellett egy fideszes polgármester is szembehelyezkedik Tarlós Istvánékkal.

Földi Bence
2016. 04. 14. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról már beszámoltunk, a Magyar Kerékpárosklub szerint Tarlós István főpolgármester olyan kerékpáros infrastruktúra-fejlesztéseket csinálna vissza, amelyek az elmúlt években megkönnyítették a bringások életét. Úgy vélik, hogy Tarlós ezzel a hetvenes évekbe veti vissza a fővárost.

Megszereztek egy városházi iratot is, amelynek tartalmáról itt számoltunk be bővebben, ismertetve a Magyar Kerékpárosklub, az Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Fővárosi Önkormányzat – amely radikálisoknak és zsarolóknak nevezte a bringásokat –, valamint Vitézy Dávid egykori BKK-vezér véleményét az ügyben.

A főpolgármesteri utasítás városházi információink szerint csak előkészítésről, nem végrehajtásról szól, még várhatóak egyeztetések az ügyben, így a feltüntetett lépéseket egyáltalán nem biztos, hogy meg is valósítják. Tarlós István a Magyar Nemzetnek ezzel kapcsolatban azt mondta, csak felszámolják a balesetveszélyes és értelmetlenül párhuzamos közlekedési helyzeteket, a közlekedésfejlesztési Balázs Mór-terv módosításait pedig szakértők vizsgálják meg. Az utasításban feltüntetett felelősök között Riz Levente XVII. kerületi fideszes polgármester neve is feltűnt, ezt csalódásként értékelte a Magyar Kerékpárosklub.

Rákosmente polgármestere szerda délután közleményben reagált, amelyben azt bizonygatta, mennyire bringapárti, és hogy kerülete már ötször lett kerékpárosbarát település a fejlesztések miatt. Kijelentette: „Az egyik legjobb európai trendnek tartom a városi bringázás terjedését. Budapest is végre előrelépett az elmúlt néhány évben, meggyőződésem, hogy ezen az úton kell továbbmennie a fővárosnak. Ez a jövő útja Európában.” Riz állítása szerint semmi olyan intézkedést nem támogat, amely visszalépést jelenthet, ezen meggyőződését pedig a Budapest vezetésének is kifejtette. Leszögezte:

„Minden fórumon – a Fővárosi Önkormányzat értekezletein, belső vitáiban is – a bringások mellett álltam ki.”

A Párbeszéd Magyarországért aggasztónak tartja a tarlósi tervekkel kapcsolatos híreket – írta közleményében Karácsony Gergely PM-es zuglói polgármester. Szerinte ma már minden nagyvárosban a kerékpárosok és a bringások érdekeit tartják szem előtt a városfejlesztési programok kidolgozásánál. Karácsony kiemelte: Budapest levegője minden harmadik napon egészségkárosító szintű,

„a főpolgármester mégis ismét az autózást kívánja segíteni, pedig a fővárosi utazások 70%-a nem autóval történik”.

A PM ezért felszólította a fővárost, hogy vegye figyelembe a lakók egészségét és a közlekedők érdekeit. „Ne szítsa tovább felelőtlenül az ellentétet, mert nem »autósok« és »kerékpárosok« vannak, hanem közlekedő emberek” – írta Karácsony.

A Magyar Szocialista Párt sztenderd – és rendre elbukó – főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba is megnyilatkozott az ügyben.

„Tarlós István fordítva ül a lovon. Vagy a biciklin. Vagy valamin, de hogy nem előre néz, az biztos”

írta Facebookon Horváth, aki szerint a főpolgármester tevékenysége minden budapesti közlekedő számára kártékony. Szerinte Tarlós nem veszi figyelembe, hogy az elmúlt két-három évtizedben megtízszereződött a budapesti bringások száma, és hogy ez már közlekedési alternatívának számít. Figyelmeztetett: ha Tarlós nem lép, százezres bringás tüntetés söpörheti el a terveket.

Volt azért autóspárti megszólalás is szerdán: a kormánypárti Magyar Idők közölte Szikszai Péter publicisztikáját, amelyben Tarlós és az autósok pártjára állt. Stroke-ot kapó sofőrökről és Halott Pénzt bömböltető, bukósisak nélküli szociológushallgatókról is írt, valamint arról, hogy Tarlós nem a hetvenes évekbe repíti vissza Budapestet. „Ami most készül, azt úgy hívják, hogy a józan ész diktálta rend” – szögezte le.

A Vs.hu-t pedig a Fővárosi Önkormányzat „kerékpárosok gátlástalan terrorját” emlegető közleménye ihlette meg. Utánanéztek, hogy az elmúlt évszázadban milyen biciklis bűncselekményekről adott hírt a Magyar Távirati Iroda. Bringás gázolások, furkósbotokkal verekedő kerékpárosok, autók közt cikázó kétkerezők és „fegyelmezetlen gyalogjárók” bukkantak fel Budapestről, de külföldi bűnesetekről, valamint egy 1938-as párizsi biciklis felvonulásról is előkerültek híradások az archívumból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.