Hamarosan kiderül, hány háttérintézmény marad

Döntés után egyeztetnek az érdekvédőkkel a jövő héten. A szakszervezetek felmérik a sztrájkhajlandóságot.

Markotay Csaba
2016. 04. 01. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan hétfőn jelenik meg az a kormányhatározat, amely tartalmazza majd a megszüntetésre vagy beolvasztásra ítélt minisztériumi háttérintézmények végleges listáját. Ezt közölte a tegnapi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azonban részleteket, konkrét intézményeket nem nevezett meg.

A megszűnő hivatalokról az első, 73-as lista még januárban jelent meg a sajtóban, akkor 13 intézmény jogutód nélküli megszüntetését tervezték. Azóta a lista többször változott, mivel kiderült, hogy vannak olyan hivatalok, illetve országos hatáskörű szervek, amelyeket nem lehet beolvasztani vagy megszüntetni. Ilyen például az Országos Meteorológiai Szolgálat. Februárban a miniszter arról beszélt, hogy még 10 háttérintézmény, például a nyugdíjbiztosító ügyében van vita. Ezután a véglegesítésről többször is szó volt, legutóbb múlt hétre ígérte Lázár János, hogy lezárják a vitákat és döntést hoznak. A legújabb időpont pedig jövő hét hétfő.

– Nem volt csata, de ha lett volna is, vége van – ezt válaszolta Lázár János tegnap arra a kérdésre, hogy a megszüntetésre ítélt minisztériumi háttérintézmények ügyében sajtóhírek szerint voltak küzdelmei Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével. Mint mondta, arról volt szakmai vita, hogy minek hol van jó helye, vagyis a működés szempontjából mi az optimális. – Jó megoldás született – mondta mosolyogva Lázár arra a felvetésre, hogy a humántárca megkapta-e azokat az intézményeket, amelyekhez Balog Zoltán ragaszkodott.

– A minisztériumi háttérintézmények ügyében ugyan volt egyeztetés március elején a szakszervezetekkel, de érdemi információt nem kaptak – állította lapunknak Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Hozzátette, nem tudnak konkrét intézmények sorsáról, ahogy „az egész átalakítás elkapkodottságáról” sem beszéltek érdemben.Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára pedig arról beszélt, hogy csak jövő kedden találkoznak Lázár Jánossal – a miniszter kezdeményezésére –, hogy az átalakításokról érdemben tárgyaljanak. Szerinte érdekes, hogy úgy ülnek majd le a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum keretében, hogy akkor már meglesz a végleges lista, sőt meg is jelenik majd a kormányhatározat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett elbocsátások miatt is nő a feszültség a közszférában, ezért hamarosan döntés lehet a sztrájkhajlandóság pontos felméréséről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.