Íme a „halállista”: ötven háttérintézmény szűnhet meg

Húszszázalékos leépítést tervez a kormány, június 30-áig több tucat hivatal szűnik meg.

MNO
2016. 04. 04. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi 91 központi hivatalból és költségvetési háttérintézményből 50 szűnik meg június 30-áig, illetve az év végéig, 36 megmarad, további 5 hivatalról pedig még nem döntöttek – írja a Népszava a birtokába került előterjesztésre hivatkozva. Információik szerint vélhetően hétfőn véglegesítheti a tervet a kormány. A kabinet a háttérintézmények átszervezését 20 százalékos leépítés mellett képzeli el, az előterjesztés szerint az átalakítással nem érintett hivataloknál és háttérintézményeknél is csak az idei előirányzatok 80 százalékát vehetik figyelembe a jövő évi büdzsénél – számolt be a lap.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány két lépésben átalakítja a Magyar Államkincstárt (MÁK), ezt követően a szervezet végez minden állami kifizetést. A változások határidejeként 2016 és 2017 nyarát jelölte meg, és közölte: minden más kifizető ügynökség megszűnik.

Az idén júliustól Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalként működne tovább a két nagy biztosítási alap: összevonják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF). Az átszervezés második lépéseként egy évvel később, 2017 nyarán az új hivatalt beolvasztja a kormány a MÁK-ba. Lázár közlése szerint a MÁK-on kívül minden más kifizetőhely megszűnik.

Megmaradna viszont a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) mint a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyetlen háttérintézménye, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 26 ilyen szervéből viszont csak 7 maradna, 19-nek megszűnne az önállósága. A másik nagy vesztes a Földművelésügyi Minisztérium, amelynek jelenlegi 11 háttérszervéből 8 szűnik meg.

A minisztériumokba olvad egyebek között a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

Az átszervezések természetesen érintik a hivatalok dolgozóit is. Lázár a Magyar Nemzet információi szerint keddre hívta össze a szakszervezeti vezetőket, hogy elmondja nekik, hogyan képzeli a kormány az átlagosan 20 százalékos leépítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.