Orbán Viktor barátjáig érnek a százmilliós földvásárlások

Garancsi István és társai egy MSZP-közeli milliárdos földjeinek negyedét vették át.

MNO
2016. 04. 14. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híroldal kitér rá: az ezer hektárt is meghaladó szerzemények egytől egyig olyan birtokokból álltak, amelyeket ugyanaz a cégcsoport bérelt az államtól, ez a cégcsoport pedig Leisztinger Tamáshoz kötődött, és a nagyvállalkozó agrárvállalkozásainak negyedét jelentette.

A területeket Gyalog Zsolt és az Eppel család tagjai vásárolták fel, március 25-én ugyanakkor új tulajdonos jelent meg ezekben a volt Leisztinger-cégekben, méghozzá a GyTT Agrár Kft. A 2015 decemberében alapított cégben a „Gy” betű a fentiekből már ismert Gyalog Zsoltra utal, míg a két „T” betű Tamási Lászlóra és Telek Csaba Péterre.

Március végére Gyalog Zsoltot a tulajdonosi poszton viszont nem más, mint Garancsi István, a Videoton labdarúgócsapatának tulajdonosa és Orbán Viktor barátja vette át.

A Vs.hu szerint Garancsi ezzel a manőverrel megszerezte Leisztinger korábbi agrárvállalkozásainak mintegy negyedét, amely decemberig több ezer hektár földet bérelt az államtól, és azon termesztett növényeket, nevelt szarvasmarhákat, ráadásul besöpörte az uniós agrártámogatásokat. Az öt agrárvállalkozás 2015-ben kapott támogatásai elérték a 883 millió forintot.

A céghálókban természetesen feltűnik Mészáros Lőrinc neve is, akinek Fejér megyei földszerzéseiről a Magyar Nemzet alábbi cikkéből tudhat meg többet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.