„Pofátlanok, naponta négyszer büntettek”

Sok esetben nincs elrettentő ereje a közterületesek által kiszabott bírságnak.

Tompos Ádám
2016. 04. 15. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamisan játssza A Keresztapa című film zenéjét egy hegedűs a Corvin-negyed metrómegállóban. Arrébb egy szakállas férfi egyik kezében rántott húsos szendvicset tart, a másikkal a becsomagolt rózsáit igazgatja, mivel a metró menetszele majd kifújja őket a vödörből. Mikor megtudja, hogy nem akarunk virágot venni, és a közterület-felügyelőkről érdeklődünk, lemondóan válaszol. – Itt vannak mindennap – témát akar váltani, ezért tukmálja a rózsát. Minket a kiszabott büntetés érdekel: 10 vagy 30 ezer, mikor hogy, mondja emberünk, aki többnyire közmunkában dolgozza le a büntetését. Arra a kérdésre, hogy mit csinál a többi esetben, akkorát ránt a vállán, hogy kiesik a szájából egy darab panír a rántott húsról a szakállára. Közben a hegedűs is nótát vált, most azt játssza, hogy Mindenkinek van egy álma.

A Boráros téren a 2-es villamos megállójának környéke gyakran úgy fest, mint egy kisebb piac. Újhagymát, csokoládét, virágot, ruhaneműt, „zöld, erős” és „mézédes” paprikát egyaránt kínálnak. Ezúttal jóval kevesebbel kellett beérnie az arra utazóknak: két asszony árult ruhát a HÉV-megállóban. Nincsenek egy csapatban, pedig jól kiegészítik egymást: az ötvenes roma nő kizárólag nadrágokat, a papucsos, ősz hajú, hetvenes néni felsőket árul. A közterület-felügyelő kifejezést hallva azonnal körülnéznek mind a ketten. – Van, amikor normálisak, és csak elküldenek minket, de van, amikor el is veszik az árut. A legtöbbször elfutunk, ha észrevesszük őket – kezdi a vörös hajú cigány asszony. Egyszer bírságolták csak meg, 10 ezer forintra, ami tíz nadrág ára. Ingatja a fejét arra a kérdésre, vannak-e a hatóságnak olyan emberei, akivel „jóban vannak”.

– Nem ismerkedünk velük, nem is akarunk jóban lenni velük – feleli. Pólóban utazó kolléganője szinte szó szerint ismétli el az előbbieket, annyit tesz csak hozzá, hogy „segítenek egymásnak az árusok”, ha megjelennek a helyszínen a közterületesek.

A Corvin negyednél például megjelentek, mivel a szakállas rózsaárus átjött árulni a Boráros térre. (A szakálláról közben eltűnt a panírdarab.) Egy sebhelyes arcú csokoládéárus mellé telepedett le. Utóbbi sem lesz boldog, amikor a közterület-felügyeletről kérdezzük. – Hagyd már abba! Annyit emlegeted őket, még a végén megjelennek itt nekem! – torkolja le a csokoládéárus. Sokkal nyugodtabb, amikor a portékáját, a harmincdekás táblacsokoládét mutatja. Büszke rá, hogy nem járt le a szavatossága, és az árat is magabiztosan közli: 420 forint. Ugyanez a csokoládé 850 forintba kerül odalent, az aluljáróban lévő boltban. Az eladónő nem tudja megmondani, hogy rontják-e a fenti árusok az üzletét, mivel „folyton itt vannak, ráadásul szemtelenek is, mint a piaci légy”, nem szereti őket. Hogy mennyien szoktak lenni általában, nem tudja megmondani, mivel idelentről nem látni fel.

A Corvin-negyednél később már egy cigány asszonnyal találkozunk. Előtte egy kiskocsi, tele virággal. A nőnek most van engedélye, de nem volt ez mindig így. Ő ötvenezres bírságot emleget, állítása szerint még most is néha elmegy közmunkára, mert – utal mély sóhajtások közepette a közteresekre – volt, hogy „a pofátlanok naponta négyszer is megbüntettek”.

Két órán belül harmadszor is látjuk a szakállas rózsaárust, ezúttal a népligeti aluljáróban kiabál. Akkor hallgat csak el, amikor egy tagbaszakadt közterület-felügyelő lép hozzá. Kollégája épp egy kartondobozokon ücsörgő csokoládéárus adatait írja fel. Hamar képet is kapunk a hatósági árképzés esetlegességéről is, a közteres férfi ugyanis ezt kiáltja oda kolléganőjének: – Mennyit adtál neki Kriszti, tízet? Hangereje pontosan ugyanolyan, mint az aluljárót reggelente ellepő árusoké.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.