Rendőrt hívtak a kereskedőkre

Tovább folyik a szegedi Cserepes sori piac árusai és az ügyvezető közötti vita.

Gidró Kriszta
2016. 04. 08. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még messze nem egyeztek meg a szegedi Cserepes sori kereskedők a piac vezetésével, tegnap mégis kinyitották üzleteiket. Az árusok eldöntötték, hogy a régi, március végéig érvényes díjszabásnak megfelelő bérleti díjat hajlandók csak kifizetni, a megemelt és áfával megterhelt összeget nem. Tegnap reggel a piac díjbeszedője felkérésére a rendőrök minden olyan kereskedőt igazoltattak, akik nem voltak hajlandók a megemelt bérleti díjat megfizetni. Az árusok szerint a rendőrök arról tájékoztatták őket, hogy a piac vezetése ezen adatok segítségével polgári peres úton akarja majd behajtani rajtuk a pénzt. Az egyik kereskedő, Váczi Tibor szerint azonban a rendőrök kihívása a piacvezetés részéről egyértelmű megfélemlítés. – Rácz Attila ügyvezető igazgató sokkal több adatot tud rólam, mint amennyit a rendőrök most felírtak, a bérleti szerződésemben ugyanis a cégem neve, a székhelye, az adószáma és a bankszámlaszámom is benne van, tehát egyértelműen nem a polgári perhez szükséges adatok beszerzése a cél – fogalmazott a kereskedő. Szabó Bálint, a kereskedők jogi képviselője úgy döntött: Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul a rendőri intézkedések miatt.

A piac vezetése a saját maga által meghatározott díjszabást sem tartja be. A nyugdíjasok kedden és csütörtökön ingyen pakolhatnak ki saját asztalaikra, ezzel szemben tegnap többükkel kifizettették a 900 forintos napidíjat.

Rácz Attila, a piac ügyvezető igazgatója az önkormányzat által fenntartott Szeged.hu oldalnak úgy nyilatkozott, nem mondanak igazat a kereskedők, amikor 50-100 százalékos áremelésről beszélnek. A pavilonok esetében például az áfával együtt is csak 30 százalékos változás történt. Az áremelésre az egységesítés miatt volt szükség, korábban mindenki egyedi alkukat kötött a piac előző vezetőjével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.