A fegyverneki otthon fenntartója is reagált

Az ombudsman hatósági eljárást kezdeményezett az idősotthonban tapasztalt elképesztő állapotok miatt.

Velkei Tamás
2016. 05. 26. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családias légkör veszi körül az otthont – állította Németh Istvánné, a fegyverneki Aranykor Idősek Otthonát üzemeltető Sengá-Net Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. vezetője annak kapcsán, hogy az alapvető jogok biztosa tavalyi látogatása alkalmával középkori állapotokat talált. Székely László ombudsman azért kezdeményezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal ellenőrzését, mert olyan információk birtokába jutott, hogy az otthon vezetője agresszívan viselkedik a személyzettel és a lakókkal egyaránt.

Némethné kifejtette, hogy törekednek az egyéni bánásmódra, ezzel szemben az ombudsmani jelentés megállapította, hogy a gondozottakat egyáltalán nem fejlesztették. Mi több, két szellemileg leépült (demens) beteget például kulcsra zárt szobában helyeztek el. – Betegségükből kifolyólag egészségi állapotuk folyamatosan romlani kezdett, már veszélyessé váltak elsősorban saját maguk számára. Olyan környezetben kellett elhelyezni őket, ahol nem tehetnek kárt magukban – válaszolta érdeklődésünkre a cég vezetője. Hozzátette: a problémát úgy orvosolták, hogy lakóhelyiségüket „kidíszítették”, a lakók jelzőcsengőt kaptak, és felügyelettel már sétálhatnak is.

– Intézményünkben valóban találtak némi hiányosságot – reagált kérdéseinkre Németh Istvánné. Székely László lakossági bejelentésre kereste fel az intézetet, és azt tapasztalta: az épületben nem fűtötték az ebédlőt, ruhaszárító helyiségnek és raktárnak használták a közösségi szobát. Az ombudsman a vizesblokkokat rendkívül elhanyagolt állapotban találta, és a helyiségekben koszt tapasztalt. A mozgássérülteket a lift nélkül megközelíthető emeleten helyezték el.

Az ellenőrzésben részt vevők nem találtak takarítót és konyhai személyzetet sem, az üzemeltető nem alkalmazott elég ápolót. Ezt Némethné azzal indokolta, hogy a környéken nehéz a mentális és a fizikai igénybevételt bíró, alkalmas munkaerőt találni; ám a gyámügyi főosztály felszólítása után azonnal felvettek további két embert. Némethné lapunknak küldött válaszában azt is állította: az ellenőrzések során „kialakult” hiányosságokat pótolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.