Devizahitelek: ismét összeül a Kúria

A döntés előzménye, hogy a bíróság polgári kollégiumvezetője írt nemrég a bankszövetségnek.

Horváth Csaba László
2016. 05. 07. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érvényes devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződésnek minősül-e az a szerződés, amelyben a forintban folyósítandó kölcsön összege forintban van megjelölve, a szerződés devizaösszegét pedig a felek megállapodása alapján a szerződés részét képező, a szerződéskötést követően elkészülő külön dokumentum (például folyósítási értesítő, törlesztési terv) tartalmazza? – ezt a kérdést vizsgálják a bírák abban a jogegységi eljárásban, amit tegnap jelentett be a Kúria.

A bíróság közleménye szerint az eljárásra azért van szükség, mert a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos perekben az utóbbi időben újabb értelmezési kérdések merültek fel. Mint írták, a Kúria polgári kollégiumának csütörtöki ülésén megfogalmazott vélemények szerint ezért indokolt, hogy jogegységi tanács döntsön a Kúria gyakorlatában felmerült értelmezési kérdésekben.

Közölték: a Kúria polgári kollégiumának vezetője, Wellmann György tegnap indítványozta a jogegységi eljárást. Ezután a kollégium helyettes vezetője – az öttagú jogegységi tanács elnöke – kijelöli a tanács tagjait, és megküldi az indítványt a legfőbb ügyésznek, akinek tizenöt nap áll majd a rendelkezésére, hogy észrevételeit megtegye.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy a jogegységi eljárás éppen Wellmann György botrányt kiváltó levele miatt indult, amit néhány héttel ezelőtt írt a bankszövetségnek. Ebben a polgári kollégiumvezető tulajdonképpen elnézést kért a bankszövetségtől egy a Kúrián született ítélet miatt, amit intézkedésére el is távolítottak a Kúria honlapjáról. Wellmann levelében egyetértett a bankszövetség álláspontjával, és jelezte, hogy a Kúria a saját tanácsa által hozott ítéletet nem tartja irányadónak. Egyben megígérte, hogy az érintett ítélkező tanács a jövőben igazodni fog a Kúria korábbi jogegységi határozatához és az azon alapuló ítélkezési gyakorlathoz.

A Wellmann által töröltetett ítélet az adósoknak kedvezett, és éppen a friss jogegységi eljárás kérdésére adta meg az egyik lehetséges választ. A bíróság szóban forgó döntése ugyanis úgy rendelkezett, hogy létre sem jött az a hitelszerződés, amelyben nincs megadva a tartozás összege devizában feltüntetve. Mégpedig azért, mert ha a kölcsönügylet szereplői a szerződés aláírásakor még nem tudják, hogy mennyi a devizatartozás összege – és nem is számítható ki –, akkor a törlesztőrészlet összege sincs meghatározva. Erre az ítéletre számtalan adós ügyvédje hivatkozott a perekben, mielőtt a kollégiumvezető töröltette volna. A jogegységi tanács várhatóan egy hónapon belül meghozza döntését, annyi viszont bizonyos, hogy Wellmann György már egyértelművé tette álláspontját a kérdésben. Igaz, azt nem tudni, tagja lesz-e a jogegységi tanácsnak.

A kollégiumvezető levele és a jogegységi eljárás kezdeményezése egyébként azért is figyelemre méltó, mert a Kúria korábban kérdésünkre azt közölte, hogy a Wellmann-levél nincs hatással a Kúria jogegységi határozatai nyomán kialakult ítélkezési gyakorlatra és a folyamatban lévő konkrét ügyekre sem. Bár többször kerestük az ügyben Wellmann Györgyöt és Darák Pétert, a Kúria elnökét, egyikük sem reagált interjúkérelmünkre. Darák Péter ugyanakkor egy ügyvéd megkeresésére szűkszavú válaszában annyit közölt a botrányos levélről, hogy bírósági ítéletek tartalmát befolyásoló utasítást nem adhat és nem is adott ki a legfőbb bírói testület. Ennek ellenére úgy tudjuk, a főbíró által töröltetett ítélet nem került vissza a testület honlapjára, és arra sem kaptunk választ, hogy visszakerül-e egyáltalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.