Eltűntek az embercsempészek

Valóságos tábor alakult ki a déli határon a Röszke és Horgos közötti területen, ahol a migránsok áram és tisztálkodási lehetőség nélkül töltik napjaikat.

Tompos Ádám
2016. 05. 31. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapatostul haladnak a migránsok Magyarország felől egy, a szerb oldalon álló Mol-kút felé, ahol a terasz egyik asztalára egy hosszabbítót helyeztek ki. A kábelnek nincs varázsereje, nem is fordította meg a Közel-Kelet felől Európába tartók irányát, de elég beszélni a személyzettel, vagy várni két percet, és kiderül, miért olyan fontos. – Muszáj. Különben bejönnek, és balhét csinálnak. Akkor meg nem jön be más – mondja a benzinkút egyik dolgozója. A migránsok márpedig jönnek, méghozzá a Röszke és Horgos között lévő határátkelőnél felállított tranzitzóna felől, és le is ülnek telefont tölteni. A tranzitzónánál ugyanis nincs áram.

Két szír férfi érkezik, kezükben Kínában összerakott amerikai okostelefon, másikban cirill betűs címkéjű ásványvizes palack.

A civilizációs kavalkádot még tarkábbá teszi, hogy angolul kezdünk beszélgetni. Farah és Abdullah testvérek. Öccsükkel az Iszlám Állam bombája végzett, ezért jöttek el Szíriából. Viszont Farah állítja, hogy amint a terrorszervezetnek vége, ő visszamegy hazájába, akár Németországból is. Hogy az az út milyen lesz, nem tudja; ez a mostani, amelyen eljutott Horgosig, igen viszontagságos volt. Macedóniával kapcsolatban folyamatosan a maffia szót ismétli; állítja, hogy elvitték az összes pénzét, és az idomeni táborról is csupa rosszat mond. Búcsúzóul megmutatja és elmagyarázza, hogyan jutunk a tranzitzónába: két helyen kell átlépni a kerítést, de úgyis le van taposva, látni fogjuk, merre kell menni.

Valóban nehéz eltéveszteni: az úton eldobált cumik, jégkrémes zacskók és széttépett idegenrendészeti papírok hevernek. Aztán az ember nagyságú, sárga és lila vadvirágok között, a szerb és a magyar határvonalon, a senki földjén feltűnik a tábor, pontosabban a tranzitzóna. Az elnevezéssel bajban vagyunk, de így vannak ezzel a helyszínen tartózkodó magyar és szerb ENSZ- és IOM-önkéntesek is (IOM: International Organization for Migration, Nemzetközi Migrációs Szervezet). Tőlük tudjuk meg, hogy hivatalosan ugyan tranzitzónának kellene nevezni azt a területet, ahol a migránsok maguknak építenek sátrat letörött akácfaágakból és adománytakarókból, de gyakorlatilag ez tábor, ahol a menekültek arra várnak, hogy elbírálják a kérelmüket a drótkerítéssel egybeépített bódékban. Egy nap 15 ember kerül fel a listára: a gyermekeseknek és a betegeknek 24 órán belül elbírálják a kérelmét, az egyedülálló férfiaknak viszont 28 napot kell várakozniuk. Mivel azonban sorra érkeznek a migránsok – amíg a zónában tartózkodtunk, néhány óra alatt ötvenen jöttek –, ezért ez a határidő igazából hozzávetőleges. Van, aki már hónapok óta vár kint a határon, vécé és áram nélkül. Ezért aztán a tábor létszámát nehéz is felbecsülni: némelyek szerint 250-en, mások szerint 400-an tartózkodnak ott. A tranzitzónában hatósági emberek nincsenek, sem szerb, sem magyar részről.

Horgosra szinte mindenki busszal jön: elvonatoznak a szerb fővárosból, Belgrádból Szabadkára, és onnan a menetrend szerinti járattal megérkeznek a vajdasági határfaluba. Ez a szakasz már csak néhány tíz kilométer. Állítólag minden állomáson sok migráns van, ők segítik a többieket útbaigazítással.

Horgosról aztán gyalog vágnak neki Röszkének. Itt pedig várja őket a szabad ég alatt felállított, szedett-vedett sátortábor, a segélyszervezetek – és persze mintegy kilenc hónapja a drótkerítés. Utóbbiról egyetlen migráns hallott, Srakullah. Ő az afgán televízióban látott egy összeállítást a határzárunkról. A többi, javarészt szintén afgán migráns azt állította kérdésünkre, hogy nem hallottak a több mint száz kilométeren keresztül húzódó NATO-kerítésről. Az ugyancsak afgán Izatullah is csak annyit mond, hogy ez az egyetlen határ, ahol problémája volt. Kicsit szidja ő is a 10 ezer embert összezsúfoló idomeni tábort. Mosolyogva elmondja, hogy a macedón határról eltaxizott a szerb fővárosig, onnan pedig már a tömegközlekedést vette igénybe. Viszont már itt van 22 napja, és nagyon menne tovább Svájcba.

Beszélgetésünk alatt egy földbe vájt mélyedésben gallyakból tüzet rakott, ott főzi magának a teáját. Vizet egyetlen csapból lehet hozni, itt mos és fürdik az egész tranzittábor. A kifolyt opálos víz egy, a magyar–szerb határvonallal párhuzamosan kiásott gödörben csorog szét.

A sampon és a tisztálkodószerek ugyanonnan vannak, mint az ételek: az ENSZ és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet adománybuszából. Amikor a járművek befutnak, azonnal kiderül, hogy az önkéntesek nem először vannak itt: a migránsok kettes sorba állnak a buszok előtt. Kekszet, konzervet, vizet kapnak a csomagban. Kézzel mutatják, hány gyerekük van, valaki megpróbálkozik kapásból tízzel. Aztán egy elnéző mosoly kíséretében kap öt zacskót.

Fiatal vajdasági magyar közmunkás magyarázza a közelükben, hogy a környékről eltűntek az embercsempészek. Szavaiból az derül ki, hogy a menekültek által eufemisztikusan taxisoknak hívott csempészek a migránsokkal ellentétben bizony hallottak a kerítésről: nem jönnek, félnek a rendőrségi helikopterektől, amelyek figyelik a határt. Mikor rákérdezünk, hogy mégis ki foglalkozott itt embercsempészettel, a fiatalember keserűen csak annyit mond: a mi fajtánk.

A horgosiakkal – például a határban zöldbabot kapáló családdal – beszélve kiderül, a helyiek úgy vélik, „ebből márpedig baj lesz”. Mindannyian megjegyzik, hogy összehasonlíthatatlan a helyzet a tavalyi, „kerítés előtti” állapotokkal, amikor percenként haladt át annyi migráns a falun, mint ma egy nap alatt, de hát az a hullám is így kezdődött. Hozzáfűzik viszont, több migráns Röszke helyett Románián keresztül Nagylaknak vagy mindjárt Horvátország felé veszi az irányt.

Az egyik horgosi gazda azért azt is elmeséli, hogy a migránsok miképpen tudnak átjutni a kerítésen. – Jönnek csapatostul. A társaság egyik fele elcsalja a határőröket, a többiek meg takarókba, pokrócba tekerik a NATO-drótot, és átmásznak rajta, aztán megy a kiabálás, szoktam hallani éjszaka. Annyi határőr meg úgysincs, aki megállítsa őket. Baj lesz ebből, én mondom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.