Jóval nagyobb lett Orbán barátainak vagyona

Vajna egyből a 16. pozícióban debütált.

MNO
2016. 05. 06. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly újabb 35 milliárddal 200 milliárd forintra gyarapította vagyonát Csányi Sándor, így 2011 óta egymás után hatodszor lett a leggazdagabb magyar – írja a Napi.hu. Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 175 milliárd forinttal, míg a harmadik helyre – öt év után újra – Demján Sándor került, akinek vagyona 2016-ban 120 milliárd forintra nőtt – derül ki az idén immár 15. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványból.

A dobogó közvetlen közelében tartózkodik az egykori listavezető, Széles Gábor (100 milliárd forinttal), majd Veres Tibor következik (97 milliárd forintos becsült vagyon). Egyelőre még nem tért vissza a százmilliárdosok táborába a 2014-es bronzérmes Gattyán György (96 milliárd forint). A 100 leggazdagabb listán 2003-ba került be Wáberer György fuvarozó-nagyvállalkozó, miniszteri biztos, aki évről évre folyamatosan gyarapította vagyonát, a jelenlegi 90 milliárd forint a hetedik helyre elég.

A médiavállalkozó Rákosi Tamás 87 milliárd forinttal nyolcadik a 2016-os rangsorban. Simicska Lajos látható becsült vagyona egy év alatt tízmilliárddal, 83 milliárd forintra nőtt, amely idén a kilencedik helyre juttatta. A friss lista tizedik helyére Kasza Lajos került 71 milliárd forinttal.

Mint írják, a „belépési küszöb” a 2015-es 6 milliárdról idén 6,8 milliárdra emelkedett. A 2016-os vagyon szerinti listán tíz olyan üzletembert találni, aki tavaly még nem szerepelt a legmódosabbak között. A legerősebb új belépő Vajna András György, aki 44  milliárd forintos vagyonnal a 16. pozícióban debütált. Az üzletember hazai céghálója egyre kiterjedtebb, legnagyobb nyereséget termelő vállalkozása a Las Vegas Casino Kft. De egyből a középmezőnyt erősíti az Agrofeed két tulajdonosa, Csitkovics Tibor és Szekeres István (51. hely), a Wizz Airen sokat kereső Virág Attila (52. hely) és a műkörömiparban nagyot domborító Jákob Zoltán (61. hely) is. Az újak között szerepel a családjával a BioTechUSA márkával nagyot alakító Lévai Ferenc (75. hely) és a Mediso-tulajdonos Bagaméry István (77. hely), a kaposvári Agro-Centrál Bt. két tulajdonosa, Berkes Mihályné (aki Zwack Izabella mellett a másik nő az idei listán) és férje (84. hely). A leggazdagabbak közé „hivatalosan” idén lépett be Hernádi Zsolt Mol-vezér (85. hely). Az agráriumban aktív Kárpáti László (86. hely), míg a dohányiparban működik Sánta János (98. hely) – teszik hozzá

A kiadványból kiderül, hogy Garancsi István és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a 30. és 31. helyen vannak 24 milliárd forintos vagyonnal.

Idén harmadik alkalommal közölnek befolyásrangsort is a kiadványban. A tíz politikai elemző véleményét aggregáló 2016-os rangsort továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, Csányi Sándor előtt, míg a harmadikon megtartotta tavalyi helyét Lázár János. Az első ötbe még Matolcsy György MNB-elnök és Vajna András György kaszinó- és tévétulajdonos került be.

Mint írják, a top-100-ba bekerülő leggazdagabb magyar közül csupán 14 került be az ötven legbefolyásosabb közé. A 12 tagú  magyar kormányból heten szerepelnek a befolyáslistán − mindannyian befértek az első húszba – ellenzéki politikusok pedig szinte csak mutatóban vannak – teszik hozzá.

Simicska Lajos nagyvállalkozó és köre befolyása jelentősen csökkent egy év alatt. A friss rangsor két legnagyobb nyertese Barcza György, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója és Papcsák Ferenc, az MNB fb elnöke – írja a Napi.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.