Körmendi polgármester: Valakik félrevezetik a lakosságot

Bebes István vizsgálatot rendelt el, és megtévesztő információkról beszélt.

MNO
2016. 05. 06. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bebes István (Fidesz-KDNP) erről pénteken rendkívüli sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen felszólította a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot arra, hogy vizsgálja ki minden részletre kiterjedően mindazt, ami a helyi rendészeti szakközépiskolában történt; találják meg a tetteseket, de azt is derítsék ki, hogy ki lehetett a forrása azoknak „a valótlan tartalmú információknak”, amelyek a sajtó egy részében megjelentek – írja az MTI.

Úgy fogalmazott: követeli, hogy a vizsgálat eredményéről az illetékesek tájékoztassák az önkormányzatot és a város lakosságát, mert csak így tudják elejét venni, hogy a megtévesztő információkkal egyesek félrevezessék a lakosságot.

Bebes István leszögezte: a rendőrség Körmenden végzi a munkáját, megfelelően látja el a feladatait.
Utalt arra, hogy az önkormányzat kérésének megfelelően a honvédség egy alakulata is megjelent a városban, segítve a rendőrök közterületi munkáját, és a helyi polgárőrséget is megerősítették.

A polgármester jelezte azt is: a Belügyminisztériummal történt egyeztetések után megkezdődött a kamerarendszer bővítése Körmenden, szavai szerint olyan helyekre is jut kamera, ahová eddig nem.

Bebes István sajtótájékoztatóján az újságírók együttműködését kiemelve hangsúlyozta a tájékoztatás hitelességének fontosságát.

„Sajnálatos módon olyan híresztelések jelentek meg az ATV internetes portálján, amelyek a valóságot semmiféleképpen nem tükrözik, sőt azzal teljes mértékben ellentétesek” – mondta. Szavai szerint a híradásból világosan látszik, hogy az írás készítője nem volt jelen Körmenden, nem volt helyismerete.

Bebes István elmondta: tájékozódott és számára világossá vált, hogy sem a női kézilabdacsapat edzésén nem történt semmiféle incidens, a lányokat nem bántották a migránsok, semmi nem utal arra, hogy erőszakos cselekmény történt volna. Az, hogy betörött egy amúgy repedt ablak, ha esetleg nekitámaszkodott valaki, hogy lássa a bent edzést tartó lányokat, még nem nevezhető erőszaknak – fogalmazott.

A polgármester szerint azoknak, akik „szenzációt keresnek”, inkább arról kellene írniuk, hogy Körmenden az elmúlt két hétben – még a tábor megnyitása előtt – ismeretlenek megrongálták a holokauszt emlékművet.

„Ha a ma estére meghirdetett felvonulás és tüntetés esetleg erőszakos cselekménybe is átcsap, azoknak a sajtótermékeknek is vállalniuk kell a felelősséget, amelyek rossz hírt keltettek és amelyek félrevezettek” – mondta Bebes István a Jobbiknak a tábor ellen szervezett demonstrációjára utalva.

Az MTI tudósítójának kérdésére a polgármester elmondta: a rémhírkeltés miatt nem tesznek feljelentést, mert úgy tudja, hogy azt már valaki megtette, ő a történtek kivizsgálását kéri.

Hozzátette: az emlékmű megrongálása miatt viszont feljelentést tesznek. Azért csak most, mert eddig békésebb eszközökkel próbálták meg a helyzetet rendezni, de most már indokoltnak látják a feljelentést.

Az Atv.hu írt arról, hogy migránsok a csarnok üvegfala elé sereglettek Körmenden, ahol a junior-serdülő leánycsapat edzett éppen. Mikor az iskola ügyeletes tisztje kiment hozzájuk, hogy távozásra szólítsa fel őket, berúgták az ablakot. Az edzést azonnal meg kellett szakítani, és a lányokat biztonságba helyezték.

A szülők felháborodtak, hogy a város nem védi meg polgárait, és nem engedik a befogadóállomás szomszédságában álló létesítménybe sportolni menni gyermekeiket, így az edzések is elmaradnak – számolt be az Atv.hu.

A csütörtök délutáni Kormányinfón, Lázár János a következőképpen értékelte a körmendi eseményeket: „Obán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert amiatt, hogy Körmenden illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak.”

A Fidesz Facebook-oldala deklarálta, hogy „Nálunk nem lesz Köln!”

Ezzel szemben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szerint nem úgy történtek az események, ahogy az ATV beszámolt róla.

Nem történt semmiféle, a migránsokkal összeköthető erőszakos cselekmény Körmenden, alaptalanok azok az állítások, amelyek egy internetes hírportálon megjelentek – mondta a Vas megyei rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatóján, írja az MTI. Tiborcz János leszögezte: Körmenden nyugalom van, a rendőrség megfelelő erőkkel van jelen a városban, az állampolgárok biztonságban érezhetik magukat. Azt is mondta, hogy a város sportélete nem került semmiféle veszélybe.

Betört a rendészeti szakközépiskola egyik ablaka, de arra nincs semmiféle bizonyíték, hogy migránsok törték volna be és szándékos rongálás történt volna. Szabálysértési ügyben folyik a rendőrségi vizsgálat ismeretlen tettes ellen – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.