Lavrov és Szijjártó nagyon egyetértett

Felületesen mentek bele az olyan kérdésekbe, mint Paks.

MNO
2016. 05. 25. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatójukat az uniós és orosz kapcsolatok fontosságával kezdte, majd a globális megoldásokra terelte a szót. Kifejtette, hogy orosz–transzatlanti partnerség nélkül nem lehet megoldani az olyan kihívásokat, mint amilyen Szíriában van.

Hatalmas veszteségeket okoztak a magyar gazdaságnak az Oroszország elleni szankciók – hívta fel a figyelmet a magyar külügyér. Szijjártó a regionális kapcsolatokkal egyensúlyozná a nemzetközi nehézségeket, ezenfelül az oroszországi magyar befektetéseket hangsúlyozta. Külön kitért a Richter és a Mol térnyerésére. Ezenfelül egy óriási, az Eximbank által finanszírozott Moszkva melletti húsüzem, valamint egy takarmánygyár is szóba került.

Hazánk energetikai diverzifikációja igen fontos – mondta Szijjártó. Ugyanakkor sem a horvátoktól, sem a románoktól nem tudunk még gázt vásárolni – tette hozzá.

A nukleáris kapcsolatok „zökkenőmentesek”, majd a Paks II. beruházást olcsónak nevezte a magyar tárcavezető.

Orbánnal való ma reggeli megbeszélését konstruktívnak és bizalmasnak titulálta. Az orosz külügyminiszter az áruforgalom csökkenésének megállításával kezdte, ebben az olaj és a gázipar, valamint a paksi beruházást létfontosságúnak nevezte – a budapesti metrófelújítást is külön kiemelte.

A politikus kulturális vonalat is megpendített, örömmel konstatálja, hogy hazánkban egyre többen tanulják az orosz nyelvet.

Lavrov kiemelte, hogy a migránsügy megoldásáról, valamint az ukrán válságról is tárgyaltak, amit politikai alapon kell megoldani – tette hozzá.

„Senkinek semmiért nem kell aggódnia”

– ezt kérdésre válaszolva mondta Szijjártó, mely szerint hazánk trójai falóként működik, és direkt volt az EU- és a NATO-csúcs elé pozicionálva a találkozó.

Az orosz külügyminiszter exkluzív interjúját a Magyar Nemzettel az alábbi linken olvashatja. Szijjártó pedig korábban felvázolta, hogy mi lesz a felek között a téma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.