Nem büntethetők a honlapok az olvasói kommentekért

Egy portál csak akkor vonható felelősségre, ha kérés ellenére sem távolítja el a sértő hozzászólást.

MNO
2016. 05. 20. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi bíróság kimondta: a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét (MTE) felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért – olvasható az Indexen.

A magyar állam még megtámadhatta volna a döntést, de végül belenyugodott, vagyis május 2-ától az online véleményszabadságot alapvetően befolyásoló ítélet jogerőre emelkedett, ami a precedensjog miatt a kommentekkel kapcsolatos egész európai ítélkezésre kihat – jegyzi meg a portál. Leegyszerűsítve: ha bármelyik online újság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul egy hasonló ügyben, akkor meg fogja nyerni a pert.

Mint ismert, sok lap épp azért tiltotta le a hozzászólás lehetőségét, mert a Kúria is kimondta, hogy ha egy szolgáltató ellenőrizetlen kommentek elhelyezésére biztosít lehetőséget, számolnia kell azzal, hogy ott sértő közlés is megjelenik, amiért pedig felelősséggel tartozik.

Az Index kiemeli, hogy az összeurópai gyakorlat is változhat, ez azt jelenti, hogy egy portál legfeljebb csak azután vonható felelősségre a kommentek miatt, ha annak ellenére sem távolítja el azokat, hogy jelzést kapnak, valaki sérelmezi őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.