Nem először erőszakoskodott Kiss László?

1960 decemberében egy fiatal lányt akart társaival szexre kényszeríteni a margitszigeti medencében.

MNO
2016. 05. 10. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap információi szerint a nemi erőszak elsőfokú ítéletéből egy másik ügy részletei is kiderültek. Mint írják, Kisst még 1961 elején a Magyar Úszó Szövetség egy másik erőszakos tett miatt három hónapra felfüggesztette. Az esetből nem lett rendőrségi ügy, ám a testület elnöksége január 26-tól április 26-ig mindennemű sporttevékenységtől és az uszodák látogatásától eltiltotta a versenyzőt, mert 1960. december 30-án két társával szexre akartak kényszeríteni egy 18 éves lányt a margitszigeti medencében – teszik hozzá. Azt nem tudják, hogy kik voltak akkori tettestársai.

„Kiss László és még két sporttársa a sportuszoda szabad részé­ben körülfogták X. Y. 18. életévében lévő lányt, akit nyomban fogdosni kezdtek minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is megfogták, bár részletesen nem volt tisztázható, hogy a három úszó közül a fogdosásban kinek milyen szerepe volt”. „Kijelentették, hogy csak akkor engedik el, ha X. Y. megígéri, hogy Kiss Lászlóval és két társával közösülni fog” – idézi a Blikk.

A lány „az arra haladó úszómesternek odakiáltott, de Kiss és társai erre víz alá nyomták” – folytatódik az erőszakoskodás leírása. „A három fiú egyike még víz alatti közösülést is ajánlott. Az úszómester megjelenésére a három sportoló, így Kiss László is, elúsztak X. Y. közeléből, aki az esetet a sportuszoda igazgatóságának bejelentette, s a szorongatott helyzetet részben az úszómester is igazolta.”

Ezeket a szavakat idézi keddi számában a Népszabadság is. A lap közölte: Kiss uszodai eltiltásához egy csoportos nemi erőszakkísérlet vezetett, amely 1960. december 30-án történt. Később a Takáts Zsuzsanna ellen elkövetett nemi erőszakról hozott ítéletnél a bíróság figyelembe vette a büntetés kiszabásakor, hogy Lantos Lászlónak és Várszegi Lajosnak nem volt fegyelmi ügye a tárgyalt eset előtt, ez azonban nem volt érvényes Kiss Lászlóra – teszik hozzá.

Úgy tudják, a bíróság tárgyalt egy harmadik esetről is. „Takáts Zsuzsanna július 5-én felvételizett volna a Műegyetemre, de erre az egy nappal korábban elszenvedett nemi erőszak ­miatt nem volt képes. A három elkövető viszont azon a délelőttön újabb lányt szemelt ki magának – erre a következtetésre jutott legalábbis az ügyészség” – írják. Információik szerint az eset ugyanott, Várszegiéknek a sportuszoda területén lévő lakásában játszódott le, ahová Takáts Zsuzsannát az előző napon Lantos becsalta, és végül mindhárman megerőszakolták. Az ügyészség vádat emelt a három úszó ellen ebben az ügyben, a forgatókönyv az előző napihoz hasonló volt, de a tényállás kérdésessé vált, a sértett pedig utóbb nem kívánta Kiss ­László megbüntetését. A bíróság azonban nem ezért mentette fel a három vádlottat, hanem azért, mert a hölgy „ingadozó és megbízhatatlan vallomást tett”, és gyakran megváltoztatta az általa előadott történetet – teszi hozzá a Népszabadság.

Mint arról portálunk is beszámolt, az RTL Klub megtalálta azt a nőt, akit 1961-ben Kiss László volt úszószövetségi kapitány két társával együtt megerőszakolt. A Népszabadság megszólaltatta azt a rendőrtisztet is, aki 55 évvel ezelőtt kihallgatta többek között Kiss Lászlót. Martinkó Károly elmondta, hogy a volt úszószövetségi kapitánynak nem lesz könnyű dolga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.