Tanársztrájkkal kezdik majd az új tanévet?

Törley Katalin szerint akár még ez is megtörténhet, ha továbbra se hallgatják meg a szakmai véleményeket.

MNO
2016. 05. 19. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törley Katalin, a Tanítanék egyik tagja azt mondta a kedden benyújtott oktatási törvénymódosító csomaggal kapcsolatban: folytatódik az oktatás totális államosítása, a kormány nem nyitott az egyeztetésre. Szerinte a Klik megszüntetése után az új tankerületi központok nemhogy közelebb, hanem még távolabb kerülnek az iskoláktól, az önkormányzatoktól elveszi az iskoláik üzemeltetési jogát, ellehetetlenülnek az alternatív iskolák.

Nahalka István oktatáskutató a jövő évi költségvetés tervezetéről szólva kifejtette: az ideit is módosítani kell az oktatás kiadásai miatt, és a jövő évi tervezet sem a valódi számokkal dolgozik, így előre borítékolható a harmincmilliárdos hiány. Kételyeinek adott hangot abban is, miszerint továbbra sem lehet tudni, miből fedezik majd a Klik átalakítását.

Törley az MNO sztrájkkal kapcsolatos kérdésére kifejtette: a június 11-i „bizonyítványosztással” szeretnék megmutatni, nincs megállás, és a tanév végével szó sincs nyaralásról. A „tanévzáró ünnepély” után munkacsoportokban igyekeznek egy olyan programot kidolgozni, mely alternatívát jelenthet a kormány jelenlegi oktatáspolitikai elképzeléseivel szemben. Mint mondta, megkísérelnek bizonyos alapértékeket lefektetni, és elsősorban arra keresik a választ, hogy milyen a jó iskola.

Arra, hogy ez a gyakorlatban miként fog megvalósulni, egyelőre kitérő választ adott. Rákérdeztünk, ez újabb sztrájkot jelenthet-e, mire Törley csak annyit mondott: bármi előfordulhat. „Ha zárhatjuk, nyithatjuk is így a tanévet” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.