A rend lett az új hívószó

Korábban a gazdasági sikereket tartotta fokmérőnek, most szerinte a rend lett az új hívószó.

Markotay Csaba
2016. 06. 10. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki azt teszi ki a kirakatba, ami a legszebb portékája. A jelenlegi migrációs helyzetben nálunk a rend most a legjobb hívószó – kommentálta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus azokat a kijelentéseket, amelyeket Orbán Viktor tett tegnap az ügyészség napján. A kormányfő többek között arról beszélt, hogy a következő egy-két évtizedben a rend és a törvényesség fel fog értékelődni az európai kultúrkörben, a rendezett országok ugyanis versenyelőnyhöz juthatnak. Szerinte a rend jelentősége hatalmi szempontból is nőni fog: akkor tudja ugyanis legitimálni magát az európai politikai elit, ha a gazdaság helyett a rendre, a törvényességre és a rendezettségre helyezi a hangsúlyt, vagyis az fog kormányozni, hatalmat gyakorolni a kontinensen a következő 10-15 évben, aki képes lesz megvédeni az európaiak biztonságát. – Gazdasági sikerekkel pedig többé nem legitimálhatók az európai hatalmak – tette hozzá.

Azért is érdekesek a miniszterelnök szavai, mert alig másfél éve, 2014 novemberében Münchenben, a Bajor Keresztényszociális Unióhoz (CSU) közel álló Hanns Seidel Alapítványnál tartott beszédében még azt hangoztatta: a gazdasági sikeresség a megoldás, ez védheti meg a támadásoktól a magyar kormányzatot és Magyarországot. A korábbi években rendszeresen az illiberális állammodellre és az unortodox gazdaságpolitikára hivatkozó miniszterelnök több más nyilatkozatban is a gazdasági sikerességet tette a középpontba. Az idén február végén tartott nagyköveti értekezleten például Ausztriával kapcsolatban kifejtette: bicskanyitogató hozzáállás, hogy a nyugati államok lesajnálóan azt mondják, szegény szerencsétlen közép-európaiak, lökünk nekik egy kis pénzt. – Szó szerint nem ezt mondják, de „ha lefordítom kurucra, ezt jelenti” – mondta a kormányfő, aki megerősítette, hogy ez ellen nincs más recept, mint a gazdasági siker.

Az elmúlt két évben még úgy tűnhetett, hogy működik a sokat bírált orbáni gazdaságpolitika, az Orbanomics, de 2016 első negyedévének végére súlyos csapás érte az unortodox hozzáállást – olvasható a Financial Times tegnapi számában. A bruttó hazai termék (GDP) ugyanis 0,8 százalékot esett az előző három hónaphoz képest, ez az egyik legrosszabb teljesítmény volt az EU-ban. A brit lap szerint a magyar miniszterelnök igyekszik megvédeni alternatív gazdasági elképzeléseit, és bizonyítani, hogy ezek révén is elérhető a fenntartható növekedés. (MN)

– Áthangolják kicsit az üzeneteket, hiszen ha folyamatosan arról beszélnek, hogy milyen jól teljesít a gazdaság, akkor az emberek előbb-utóbb nagyobb szeletet kérnek majd a tortából, részt kérnek a sikerekből – mondta Kiszelly Zoltán, aki ezzel együtt nem lát jelentős változást. Felidézte a kormányfő tavalyi tusnádfürdői beszédét is, amelyben azt mondta: Magyarország legyen olyan hely, ahol nem történhet meg bármi, és ahol rend van. A politológus szerint a nyugati modell ugyan nem hanyatlik, viszont kifulladt, a gazdasági válság után nem tud növekedésbe kapcsolni, így szerinte az erre épülő politika is válságban van.

Másként látja a helyzetet a Political Capital igazgatója. Krekó Péter szerint általános, tekintélyelvű eltolódást jelez a miniszterelnök beszéde. Amit Orbán Viktor hangsúlyoz, az nem az európai mainstream, hiszen terrorcselekmények ide vagy oda, azért a kontinens rendezett, így a biztonságon túli értékek, mint az emberi jogok vagy a szabadság vannak a középpontban. Szerinte minél többet hivatkozik valaki a rend fontosságára, annál több olyan intézkedést hoz, ami csökkenti az állampolgárok vagy az ellenzék mozgásterét. – Mivel végletesen beszűkült a kormány tematikai mozgástere, olyan ideológiai építmény épül, amelyben kisebb a gazdasági sikerek jelentősége. Ez pedig akár azt is előrevetítheti, hogy recessziónak nézünk elébe – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.