Beteg gyermekével lenne? Nem biztos, hogy megteheti

A magyar kórházak fele családbarát. Nincs egységes szabályozás, mikor kell fizetni az ottlétért.

2016. 06. 10. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem kell lemondani arról, hogy a hozzátartozók a gyermekükkel legyenek a kórházi kezelést követő napokban. Ám nem minden esetben kapják meg a szülők a megfelelő támogatást az intézményektől. Erre hívja fel a figyelmet a TASZ kutatása, mely már nem először járt utána annak, mennyire gyermekbarátok a kórházi intézmények. A jogvédő civil szervezet célja az volt, hogy felmérje, engedélyezik-e az egészségügyi intézmények a folyamatos kapcsolattartást – mely egyben törvényi kötelezettségük is – a szülészeteken, valamint a gyermekosztályokon.

Meglepő eredménnyel végződött a közérdekű-adatigénylésen alapuló kutatás. Eszerint minden második intézmény korlátozza a szülői kapcsolattartást. Az 59 válaszadó kórház felében lehet a szülő vagy a gondviselő a kiskorú gyermekével. A TASZ megjegyzi: sok esetben a 10 és a 14 évet betöltött gyermekekre és a hozzátartozójukra már nem alkalmazzák a folyamatos kapcsolattartás jogát. Sőt minden harmadik intézmény előírja az előzetes engedélykérést.

A TASZ beszámolójából kiderül, hogy nem minden kórház nyújt segítséget ahhoz, hogy a szülő a gyermeke mellett lehessen. Noha vannak olyan kórházak, amelyek fekvőhelyet biztosítanak a szülők számára, de sok esetben a hozzátartozónak kell gondoskodnia a matracról, nem beszélve azokról az intézményekről, ahol csak egy szék szolgál a pihenésre. Ám sok esetben nem az egészségügyi intézmények infrastrukturális felszereltsége az oka annak, ha a szülők nem tölthetik gyermekükkel a kórházi napokat.

Azt egyrészt a kórházvezetők hozzáállásával magyarázzák, hogy az intézmények megengedik-e, hogy a szülő saját fekhelyet vigyen be a kórházba. A TASZ kiemeli, hogy arra sincs egységes szabályozás, hogy a hozzátartozóknak a zsebükbe kell-e nyúlniuk azért, hogy gyermekükkel lehessenek.

A közép-magyarországi régió vezeti a legcsaládbarátabb intézmények listáját, mivel ezekben a kórházakban alkalmazzák leginkább a törvényi szabályozást – derül ki a felmérésből. A másik végletet pedig három körzet képviseli: a nyugat-dunántúli, a dél-alföldi és az észak-magyarországi. Az itt található egészségügyi intézmények követik legkevésbé az előírást.

Jó hír azonban, hogy a kórházak többségében folyamatosan gyermeke mellett lehet a szülő, ám az már meglepőbb adat, hogy tízből nyolc kórház korlátozza a látogatók számát. Ám majdnem felük nem írja elő, hogy hány éves kortól lehet látogatni. Abban az esetben, ha a szülő a gyermeke mellett szeretne maradni a kórházban, az egészségügyi intézmények 71 százalékában kaphat fekvőhelyet. Bár az is igaz, hogy a kórházak több mint felében fizetni kell ezért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.