Csökken az abortuszok száma Magyarországon

Az elmúlt öt évben a terhességmegszakítások száma 22,9 százalékkal csökkent.

MTI
2016. 06. 13. 6:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fűrész Tünde szerint Magyarországon a csökkenés ellenére európai viszonylatban még mindig magas az abortuszok száma: minden harmadik élve születésre jut egy terhességmegszakítás, míg az európai átlagban ötre. A helyettes államtitkár szerint alapvetően az összes kelet-európai országra jellemző, hogy viszonylag magas a terhességmegszakítások száma, és Magyarországon is a rendszerváltás előtti időszak öröksége is lehet a tendencia oka.

Mint mondta, a terhességmegszakítások számát a családpolitikai eszközökkel áttételesen lehet befolyásolni, így mindenekelőtt abban tudnak segítséget nyújtani, hogy különféle állami támogatásokkal nagyobb anyagi biztonságot igyekeznek nyújtani a családoknak, hogy ne pénzügyi okok miatt döntsenek a terhességmegszakítás mellett. A másik eszköz a prevencióban rejlik, például a köznevelési rendszerben, ahol megjelenik a családi életre nevelés, akár a hit- és erkölcstanórák keretében – mondta a helyettes államtitkár, aki jelezte, támogatják azokat a civil szervezeteket is, amelyek a felvilágosításban és a tájékoztatásban részt vesznek.

Fűrész Tünde szólt arról is, a kormány nem tervezi a magzatvédelmi törvény változtatását, szigorítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.