Drog, mocsok és kilátástalanság Budapest közepén

Közel hatszáz ember sorsa forog kockán: a kőbányai önkormányzat felszámolná a Hős utcai lakótelepet.

Kovacsik Ágnes
2016. 06. 09. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Titkolom, hogy a Hős utcában lakom, nagyon kínos itt élni. Nézzetek csak körül, nem vagytok vakok” – mutat végig a körfolyosón az éppen kilakoltatás előtt álló Anita. Fiával együtt 25 négyzetméteren él egy szoba-konyhás lakásban a Hős utca 15/A-ban. Megfogadjuk a tanácsát, körülnézünk. Mi tagadás, a látvány valóban nem túl szívderítő. Eldobott sörösdoboz, rengeteg csikk és konyhai maradék mindenfelé. Az egykor szebb napokat látott omladozó lépcsőházban kallódnak a fiatalok is: a magnóból vad zene szól, amit néha gyereksírás nyom el. A két házban összesen 300 lakás van, de nem könnyű megsaccolni, valójában mennyien élnek itt. A nehéz sorsú nyugdíjasok kivert fogú korlátokra könyökölve fújják a levegőbe a dohányfüstöt, hátha ezzel együtt a gondok is odébbállnak. Az itt lakók szerint még az éjnek sem kell leszállnia ahhoz, és a folyamatos rendőrségi jelenlét sem akadálya annak, hogy drogosok bukkanjanak fel a telepen. Ennek mi is láttuk nyomát: az utcán eldobált fecskendők hevernek.

Így nem csoda, ha egyesek titkolják állandó lakcímüket. Anita lassan búcsút vesz lakásától, két napja maradt, hogy elhagyja otthonát, melyben kilenc évig lakott. A harmincas éveiben járó nőnek a lakbér fizetésével akadt gondja, az ügy a bíróságon landolt, a vége az lett, hogy menniük kell. Ablakával szemben a készenléti rendőrség tömbjei magasodnak, pár fegyveres posztol kinn a tűző napon. Anita úgy tudja, azért bontják el az épületüket, mert terjeszkedik a rendőrség. Ám ezt hivatalosan cáfolja Weeber Tibor fidesz–KDNP-s alpolgármester.

Arról már hat-nyolc éve született döntés, hogy a Hős utcát ki kell üríteni és le kell bontani – idézi fel Weeber. Ennek egyik oka az elképesztő szegregáció, a másik pedig, hogy statikailag sem biztonságos az épület. A 15/B akkor lett életveszélyes, amikor egy szabálytalan gázvételezés miatt robbanás történt. A kerületvezetésnek 100 milliójába került egy olyan épület helyreállítása, amely bőven nem ér ennyit. Több lakástulajdonos nem fizeti a közös költséget, és a szociális bérlakásban élők is el-elmaradoznak a bérleti díjjal, így állagmegóvására gyakorlatilag egy fillér sem jut. A két épület tetemes tartozást halmozott fel, több tízmillió forinttal adósak az önkormányzat felé. Ráadásul se a víz-, se a csatornaszolgáltatás díját nem fizetik.

A házak sorsa tehát megpecsételődött, de a telep teljes felszámolása még odébb van. „Amennyiben szerencsénk van, a B épület 3-4 éven belül kiüresedik, ám az A épület esetében ez el fog húzódni” – vázolja a helyzetet Weeber Tibor. Ha egy bérlő kiköltözik, nem keresnek új lakót, az ajtót és az ablakokat is azonnal befalaztatják, hogy még véletlenül se telepedjenek meg illegális lakásfoglalók. A B épületben ötven olyan lakás van, ahová már sosem jut be a napfény.

A Hős utca 15. egyes lakók szerint is megérett a pusztulásra. Számukra már az is megnyugtató lenne, ha a kerületvezetés minden olyan lakást befalazna, amelynek lakója nem fizeti a bérleti díjat. Sokkal többen vannak azonban az ellentétes véleményen lévők. A közösség nagy része háborog, és esküdt ellenségének tekinti az önkormányzatot, amely hiába szajkózza, hogy senkit nem kíván utcára tenni. A lakókat szavakkal nem lehet meggyőzni. „Korábban hétezer forint volt a lakbér, most a tripláját kell fizetnünk, aki nem bírja, mehet” – bosszankodik egyikük, aki szerint a környékbeliek ellehetetlenítésére megy ki a játék. A rokkant férfi hozzáteszi: az öröklakásokért a „helytartóság” mindössze egy-másfél millió forintot kínál. Ezt nem cáfolja az alpolgármester sem, ennél többet nem érnek az itteni lakások.

A két épület közötti lehangoló játszótéren a srácok rúgják a bőrt. A szomszédos B épületbe szemétkupacon keresztül vezet az út, a kacskaringós ösvényen haladva hátulról érjük el a házat, ahol csapatba verődött fiatalok cigiznek. Egyebet nem is nagyon csinálnak, lopják a napot. Az első emelet folyosóján hangosan panaszkodik az egyik asszony: nincs itt más, csak mocsok, fertő és poloskák. „Aki életében sosem szedett pirulát, már az is gyógyszerezi magát, ha meghallja, hogy kilakoltatják! Ezeket az sem érdekli, hogy a családok kisgyerekekkel kerülnek utcára!”

A hatvanéves asszony hozzáteszi: jön a nyári szünet, mi lesz a gyerekekkel? Még programot sem szervez a kerület. Ám ez nem egészen igaz: a Kontúr Egyesület civil aktivistái rendszeresen szerveznek eseményeket a Hős utcába, például gyereknapot is tartottak. Volt ott minden: arcfestés, drámajáték, fociedzés, ebédre libazsíros kenyér. Weeber Tibor pedig hozzáteszi: a szervezettel jó viszonyt ápol az önkormányzat is, és szó sincs arról, hogy a gyerekek ne kapnának ellátást a nyáron. Hiszen abban az intézményben, ahol tanulnak, megvan erre a lehetőségük.

A B épület kidőlt-bedőlt kerítésen üldögélő srác szerint életveszélyes az ingatlan, mivel megsüllyedt, és a lépcsőház sem egy életbiztosítás. Viszont sehol a környéken nincs olyan olcsó albérlet, mint itt. Több mint hét éve él a Hős utcában, bár nemrég szabadult a börtönből, piti ügyekért összesen nyolc évet ült. Amikor arról faggattuk, miért nem lép fel a rendőrség a drogosokkal szemben, csak annyit válaszol: én is az vagyok. Naponta ötször-hatszor lövi magát, de itt csak rossz minőséget árulnak, jobb cuccért a Józsefvárosba jár.

A kőbányai városvezetés nem fogja magára hagyni az ittenieket. Akik önkormányzati lakást bérelnek, azokat kötelező egy felújítottban elhelyezni. A kerület mindent megtesz: már felvette a kapcsolatot több Hős utcaival, hogy ajánlatot tegyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.