Elutasították a liberálisok kifogását

Az NVB határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

MTI
2016. 06. 09. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberálisok azért fordultak kedden az NVB-hez, mert úgy ítélték meg: a kampány a kormányzat állításával szemben nem tájékoztató jellegű, hanem befolyásolni akarja az embereket, hogy a kvóta ellen voksoljanak. A párt kifogása szerint ugyanakkor ilyen kampányt a jogszabályok értelmében csak a népszavazás kitűzött időpontja előtti ötvenedik naptól lehet folytatni, de mivel a kvótareferendumot még ki sem írták, szerinte illegális kampányolni az ügyben. Az MLP azt akarta elérni, hogy az NVB szólítsa fel a kormányt az ellenzéki párt szerint törvénysértő kampány beszüntetésére.

A bizottság ügyrendje szerint a testület elnöke tesz javaslatot a határozatra. Patyi András ebben a kifogás érdemi vizsgálat nélküli elutasítására tett javaslatot. Arra hivatkozott, a kifogást az MLP képviseletében Boruzs András pártigazgató nyújtotta be, a bírósági nyilvántartás szerint azonban csak Fodor Gábor, a párt elnöke jogosult a szervezet képviseletére. Emellett hivatkozott arra, hogy a kifogásban a választási eljárási törvény alapján meg kellett volna jelölni a kifogást alátámasztó bizonyítékokat is, ám ez nem történt meg.

Emellett – mint mondta – a kérdés nem is tartozik a választási bizottság hatáskörébe, mert a népszavazási kampány a népszavazás napja előtti 50. napon veszi kezdetét, az ez előtti időszak nem minősül kampányidőszaknak. Márpedig ha a kifogás tárgya nem a kampány része, akkor az nem tartozik egyik választási bizottság hatáskörébe sem, nem választási ügy.

A bizottság egyhangúlag úgy döntött, érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a kifogást.

Litresits András, az MSZP delegáltja felvetette, hogy a médiatörvény szerint szigorú szabályok vonatkoznak a politikai kampány folytatására, ezért javasolta, hogy továbbítsák a kifogást a hatósághoz, amely elbírálhatja az esetleges jogsértést. A bizottság többsége azonban nem támogatta ezt a javaslatot, a továbbítás mellett csak Litresits András és Bodolai László, az LMP delegáltja szavazott.

Az NVB határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.