Ingatlanmaffiára épül az érpataki modell?

47 ingatlant szereztek Orosz Mihály Zoltánék. A politikus magyarázkodik és eperrel hódít gyerekszíveket.

Veczán Zoltán
2016. 06. 01. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb találatot kapott a sokak által bírált érpataki modell, amely Orosz Mihály Zoltán exjobbikos polgármester hitvallása szerint a munkát és a beilleszkedést jutalmazza, a rombolást pedig bünteti. Már korábban is vádolták Oroszt azzal, hogy megfélemlítéssel és zsarolással szorítja engedelmességre a település lakóit, ezúttal pedig az Átlátszó.hu készített terjedelmes riportot Érpatakról, amelynek első részét kedden hozták nyilvánosságra.

Ennek fő állításai a következők:

A Benefícium kuratóriumának elnöke maga Orosz Mihály Zoltán, tagja még egy önkormányzati képviselő és Orosz élettársa – írják. A szervezet 2012-es tagjegyzéke is izgalmas: a polgármester élettársa mellett húga, a falu két főállású mezőőre, Simon Attiláné akkori alpolgármester, helyi Fidesz-elnök, önkormányzati dolgozók, illetve a Becsület Légiójának tisztségviselője is feltűnik.

Az egyesület tehát az elmúlt években negyvenhét ingatlanra tett szert a környéken, a helyiek pedig azt mondták az Átlátszónak, ezek is a kegyencek jutalmazását és a „kilógók” büntetését szolgálják.

Az Átlátszó szerint Orosz tevőlegesen szerepet vállalt az ingatlanok megszerzésében. Volt, hogy bírsággal fenyegette a tulajdonost, majd rávette a ház eladására, ráadásul sokszor vissza is béreltette őket. A pénz jellemzően borítékban cserélt gazdát az önkormányzat pénzügyese révén. A bérlésről viszont írásos szerződést nem kötöttek, az átadott pénzről nem kaptak nyugtát az Átlátszónak nyilatkozók. A portál megkeresett néhány családot, hogy megtudja, hogyan került sor az adásvételre. Egy idősebb, írástudatlan pár például nem is tudott róla, hogy a házukat eladták, a szerződést ugyanis nem olvasták fel nekik, Orosz pedig azt mondta, a ház a nevükön marad, csak a telket viszik. Az Átlátszó.hu helyi forrásai szerint a polgármester azzal a trükkel is próbálkozott, hogy a szerződésre konkrét címet nem, csak helyrajzi számot írtak, és elhitették a vevővel, hogy csak a telek szerepel rajta, a ház nem.

Mi megkerestük Szabó Enikő ügyvédet, hogy tisztába tegyük, mi is a jogi helyzet ilyen esetekben. Önmagában az, hogy csak a helyrajzi szám szerepel egy szerződésben, nem jogellenes, sőt az ingatlan-nyilvántartásról szóló jogszabály szerint ez maximálisan elegendő – közölte a jogász. Így ilyen esetekben az eladók naivitása, hogy azt hiszik, a ház és a telek külön helyrajzi számon van. Esetleg még az okiratot megszerkesztő ügyvéd felelőssége merülhet fel, akinek kötelessége a teljes körű tájékoztatás, illetve például egy hiteles tulajdoni lap beszerzése is, amelyet mindkét fél megtekinthet. Ami az írásra vagy olvasásra képtelen személy jognyilatkozatát illeti, ezt közokiratba kell foglalni, és utalni kell a dokumentumban erre a körülményre.

A bírsággal fenyegetős eset az ügyvéd szerint bonyolultabb, és konkrétumok hiányában nehéz megmondani, mi lehet a pontos tényállás. Annyi biztos, hogy ha az eladók valami jogelleneset tettek, akkor a polgármester bírságolhat, de egy ilyen határozattal szemben van helye fellebbezésnek, bírósági keresetnek. Ha bizonyítékokkal alátámasztható az Átlátszó.hu által feltárt verzió, akkor a tényállás lehet például csalás, amelyet a Büntető törvénykönyv szerint az követ el, aki „jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz”.

Mi is megpróbáltuk elérni Orosz Mihály Zoltánt, de a telefont sajnos nem vette fel, levelünk pedig „a címzett postafiókja betelt” hibaüzenettel pattant vissza a település honlapján szereplő címről. (A Nol riportere pedig munkaidőben hiába kereste hivatalában a városatyát.) Így nem volt más választásunk, kilátogattunk a szerda délután két órára meghirdetett sajtótájékoztatójára, amelynek célja elvileg „az Átlátszó.hu liberális szennymédia hazugságbombájának cáfolata és az ennek kapcsán zajló  rágalomhadjárat helyett az igazság bemutatása performance keretében” volt.

Ennek része lett volna, hogy a polgármester kíséretében érkezett urak szétterítik a zsákban odacipelt szemetet a Parlament elé, feltakarítják, majd epret osztanak. Számításaikat sajnos keresztülhúzta a szél, amely Orosz Mihály Zoltán terjedelmes paksamétájába is bele-belekapott.

Ugyanis a polgármester színes fényképek mutogatásával kezdte a bemutatót: lepattant, szemetes telkeket, romos vályogházakat mutatott, amelyeket állítása szerint a Benefícium

törvényesen és tisztességesen, ügyvéddel és szerződéssel vásárolt fel azoktól a tulajdonosaitól, akik már nem tartottak rájuk igényt.

„Itt az ingatlanpanama, ezt mutassák be!” – vágta oda, összeszámoltam, több mint harmincszor a gyér kamera- és diktafonerdőcskének, folyamatosan ismételgetve, hogy elege van a „szennymédia hazudozásából, a mocskoskodásból, az álnokoskodásból”. Hozzátette azt is, hogy ennek Érpatakon semmi hatása, mert az ottaniak gyerekkorától ismerik őt, és átlátnak a szitán. Ő is átlát: szerinte azért szálka a balliberális és áljobboldali média szemében, mert megvalósította a sikeres cigány-magyar együttélést, a faluban béke és biztonság honol, ezt akarja tönkretenni a média és a jogvédő szervezetek, amelyek a magyarok ellen uszítják a cigányokat. Pedig minden építeni akaró vidéki embernek hasznos az érpataki modell, bőrszíntől függetlenül, Tiszavasváriban például cigány szervezetek álltak ki mellettük. „Próbálja meg bárki otthagyni az autóját a szegregátumban Érpatakon, senki nem fogja ellopni, ahogy a gyümölcs is mindig a helyén marad; ez is a mi eredményünk” – sorolta.

Ami a Benefícium egyesületet illeti, Orosz szerint falumentő munkát végez, felvásárolja ezeket a telkeket, kipucolja, és beindítja a zöldség- és gyümölcstermesztést, a még arra alkalmas házakból szolgálati lakásokat alakít ki. Hogy ez is a büntetés-jutalmazás eszköze lett volna, azt Orosz tagadta, de azt elismerte, hogy az együttműködő, beilleszkedett embereknek adták csak oda, kinek szívességből, kinek bérleti díjért, amelyről természetesen minden esetben számla készült.

A sajtótájékoztató hangulatát jól jellemzi, hogy a polgármester következetesen szennymédiának, nemzetromboló hazugsággyárnak nevezte az ATV-t és az Átlátszó.hut, médiapatkányozott, bértollnokozott, a TASZ kapcsán nemzetközifelforgatószervezetezett, a két médium újságíróival az esemény vége felé pedig veszekedésig fajuló vitába keveredett. Orosz rendre indulatosan hárította a kérdéses zárszámadásra, az ellene folyó eljárásokra – amelyek közül volt, amelynek a tárgyalásán azért nem jelent meg, mert a csíksomlyói búcsún való részvétel fontosabb volt számára, mint „egy médiapatkány rágalmai” –, az alapítványaira vonatkozó szabálytalanságokra és az önkormányzati források felhasználására vonatkozó kérdéseket, mondván, ő most nem ebben a témában szeretne nyilatkozni. Majd számon kérte az Átlátszó riporterét, hogy az orgánum mennyi Soros-támogatást kap.

A végén pedig egy kis nagypolitika is belefért a több mint egyórásra nyúló tájékoztatóba: kérdésre Orosz kifejtette, hogy az újságírókkal, valamint a Soros György által támogatott alapítványokkal szemben Putyin megoldását tartaná követendőnek, azaz kitiltaná őket az országból.

Az esemény zárásaként pedig Orosznak alkalma nyílt elmondani a legfőbb üzeneteit azoknak, akik igazán fogékonyak voltak rá: egy csapat tíz év körüli gyerek állta körbe szájtátva a szerény csődületet. A városatya őket invitálta epret enni, amelyet, mint a sajtótájékoztató elején elmondta, érdemek szerint kínál az újságíróknak is: az Alfahír derék tudósítója kaphat, a „szennymédia” nem. „Ha rajtam múlik, éhen marad” – vetette oda az Átlátszó stábjának.

„Ez a mi bűnünk, látjátok? A hazug újságíróknak az a bajuk, hogy rendet teszünk ott, ahol rendetlenség volt. Ahol szemét volt, ilyen szemét, látjátok, ott most finom eper terem. Hát nem jobb ez?” – kínálgatta a kicsit zavarban lévő iskoláscsoportnak az érpataki epret.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.