Jövőre más felügyeli a könyvvizsgálókat

És a könyvelőket, valamint az adószakértőket is.

MTI
2016. 06. 16. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapot a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta, hogy az új közfelügyelet a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók tevékenységét tekintheti át. Kezdetben szakmai előírásokat, az egyes hivatásrendek működését meghatározó szabályokat szövegezne meg, később az ellenőrzés és a szankció kiszabásának lehetőségét is megkapná.

Az NGM közlése szerint az állam számos követelményt támaszt a gazdaság szereplőivel szemben, ezért gondoskodnia kell arról, hogy a legális működésre törekvő vállalkozások csakis megfelelő szakmai nívón tevékenykedő és ellenőrzött szolgáltatók közül választhassanak. A megbízható könyvelők, adótanácsadók lesznek a folyamat nyertesei, hiszen a közfelügyelet kiszűri a kontárokat a piacról – rögzítették a tárcánál.

A regisztrált könyvviteli szolgáltatást végzők tábora jelenleg 55 ezer tagot számlál. Az érintetteknek évente továbbképzésen kell részt venniük, ha valamely szereplő ezt elmulasztja, törlik a nyilvántartásból. Az elmúlt négy évben legalább 18 ezren jártak így, őket idén újabb 2,5-3 ezer érintett követheti, de a továbbképzés elvégzése után bárki visszakerülhet a regiszterbe.

A közfelügyelet megerősítésére előkészített koncepció kialakítása a szakmai szervezetek bevonásával folyik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.