Kövér László hallgat a kitiltásokról

Személyesen Kövér László döntött több személynek a Parlament épületéből való kitiltásáról.

2016. 06. 15. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyesen Kövér László döntött több személynek a Parlament épületéből való kitiltásáról – derül ki abból a válaszlevélből, amelyet az egyik kitiltottnak, Szima Juditnak, a Tettrekész rendőrszakszervezet főtitkárának küldött az Országgyűlési Őrség parancsnoka. A levélben Tóth László dandártábornok azt állította: nem tudja, mi a kitiltások oka, ugyanis arról nem tájékoztatta őt a házelnök, ráadásul magát a döntést még az Országgyűlési Őrség fölállítása, vagyis 2013. január elseje előtt hozta meg Kövér László. Szima azután fordult a parancsnokhoz, hogy Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke az interneten közzétett egy fényképet, amelyen az látszik, hogy a parlamenti őrök egyik pultjánál ki van téve négy ember (Szima Judit, Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, Budaházy György és a Betyársereg tagjaként ismert Dér Zsolt) fotója. Novák kommentárja szerint ezeket a „bűnözőket” a házelnök annyira veszélyesnek találta, hogy kitiltotta őket az Országházból. Hozzátette: az elmúlt években Kövér csak egyszer engedte meg, hogy polgármesterek között Toroczkai is beléphessen a Házba.

Lapunk több mint egy hete megkérdezte az Országgyűlés sajtóosztályától, kiket és milyen jogalapon tiltott ki Kövér László, ám választ azóta sem kaptunk. A parlamenti őrség parancsnoka által Szima Juditnak küldött levélből annyi mindenesetre kiderül, hogy az őrség nem önszántából, hanem a házelnök utasítására jár el, mert ezt írja elő számukra az országgyűlési törvény. Tóth László azt állította, e jogszabály, valamint az Országgyűlés épületeibe való belépés rendjét szabályozó „belső norma” alapján a házelnök megtilthatja a belépést.

Ugyanakkor az országgyűlési törvény csak szigorú megkötéssel, eseti jelleggel ad lehetőséget efféle szankcióra. A jogszabály 54. §-ának (6) bekezdése kimondja: csak azok belépését tagadhatja meg a házelnök, akik a kötelezettségeiket nem teljesítették. A (8) bekezdés szerint pedig csak „eseti döntéssel” térhet el a belépés rendjére vonatkozó előírásoktól: „az Országgyűlési Őrség javaslatára, nemzetbiztonsági érdekből”, illetve „meghatározott feladatai ellátása érdekében”. Az őrség nem javasolhatta a kitiltást, mert még nem is létezett a döntés meghozatalakor, Kövér László feladatainak ellátását pedig aligha befolyásolja például a legnagyobb rendőrségi szakszervezet vezetőjének látogatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.