Lázár: Spéder nagy harcos

A miniszter kijelentette, háromezer emberrel több dolgozik a minisztériumokban, mint kellene.

LD
2016. 06. 16. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromezer emberrel több dolgozik a minisztériumokban, mint kellene – jelentette ki Lázár János a csütörtöki, aktuális Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal érvelt, hogy csökkenteni kell a bürokráciát, a járási és kormányhivataloknak kell felelniük a végrehajtásért, és a minisztériumokban szükséges meghozni a szakpolitikai döntéseket. Lázár szerint a háttérintézmények megszüntetésére azért van szükség, hogy a minisztériumokba visszaintegrálják őket, így a létszám és a kiadások is csökkenni fognak: húsz százalékkal kevesebb jut a finanszírozásra. Hogy ez dologi jellegű csökkentés, személyi elbocsátás, esetleg bérplafon bevezetése, az később dőlhet el, de ők általában úgy gondolják, hogy túl sok embert tartanak el.

Magyarország a nyolcvanas évek eleje óta ugyanabban a struktúrában kormányzott, ugyanaz a miniszteriális szerkezet működött – indokolta Lázár az átalakítás szükségességét. Ő azt látta a világban, hogy ahol volt gazdasági növekedés, átalakították a kormányzati struktúrát, és a végrehajtást elvágták a szakpolitikai döntésektől. Ma a miniszterelnöknek két kormánya van: az egyik a kormányülésen ül, a másik a végrehajtó hatalomnak a miniszterelnök alá berendelt része. Teljes félreértésnek tartja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fejét a miniszterelnök nevezze ki: a főigazgatóját az egészségügyi államtitkár kell kijelölje, „ne legyen állam az államban” – jelentette ki.

Szeptemberben bürokráciacsökkentés jöhet még, átalakítandó háttérintézmény már nem maradt Lázár szerint, bár jól megnézte, nem találni-e még valahol egy „bujkáló háttérintézményt”. A miniszterelnök egyébként hétfőn írta alá a negyven intézmény megszüntetését célzó határozatot. Itt olvashatják a megszűnő hivatalok listáját.

A Hír TV arra volt kíváncsi: előfordulhat-e a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszüntetése miatt, hogy a gazdák pénz nélkül maradnak. Lázár szerint ez nem történhet meg, és bírják az Európai Bizottság jóváhagyását, „kizárt dolog”, hogy kötelezettségszegési eljárás indulna.

A magyar buszgyártást is talpra kívánják állítani Lázár szerint, a következő években 1200-1500 autóbuszt kell a magyar államnak beszereznie. A programban öt-nyolc magyar vállalat érintett, a miniszter szerint az a cél, hogy versenyben nyerjenek a közbeszerzéseken a magyar buszgyártók.

Alakítottak egy migránsügyi csoportot is a kormányon belül, ebben a Belügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség vesz részt. Értékelik a bevándorlással kapcsolatos jogi helyzetet, jövő pénteken tárgyal majd a kormány.

Kérdezték Spéder Zoltán ügyéről is Lázár Jánost, aki elmondta: a bankár nagy harcos, harcolni is fog a jövőben. A miniszter elismételte, hogy Spéder a barátja, az marad jóban-rosszban. Múlt hét óta egyszer beszélt az FHB-vezérrel, tette hozzá. A miniszterelnök több nyilatkozatot tett a takarékszövetkezeti integrációról, a kormány sikeresnek tartja – mondta Lázár. A miniszternek nincs arra vonatkozó információja, hogy az MKB váltaná a Takarékbankot a szövetkezeti integrációban. Az Index tulajdoni viszonyai kapcsán is több kérdés felvetődött: Lázár János nem értette, miért tőle érdeklődnek erről, állítása szerint ő még csak nem is olvasója a hírportálnak. Ironikusan megjegyezte, kíváncsi lenne, ha a kormányzat állna az oldal mögött, hányan olvasnák.

Szóba került a futball-Európa-bajnokság is: a politikus örömét fejezte ki, hogy van egy közös nemzeti ügy, amelynek együtt örülhet mindenki. A sajtótájékoztatón megjelent 888 még komolyabb kérdést tett fel: arra volt kíváncsi, kinek drukkol Lázár. „Ne vicceljen már!” – fogalmazott a miniszter. A 888 munkatársa valamiért úgy gondolta, még egyszer fel kell tennie a kérdést, Lázár pedig kifakadt: mint mondta, sok érdekes dolgot olvasott már magáról a portálon, és csodálkozott, hogy ezek szerint nem is tartják magyarnak. „Dehogyis, nem erről van szó” – mentegetőzött az újságíró.

Nincs kormányzati álláspont a magyar médiapiac helyzetével kapcsolatban, ez szabad médiapiac, mindenki azt csinál, amit akar – hárította Lázár azt a kérdést, hogy tárgyaltak-e a kormányból a Népszabadság tulajdonosával, és valóban pályázhat-e a lapra Habony Árpád, ahogy azt több lap feltételezi.

Az egészségüggyel kapcsolatban a kancelláriaminiszter kifejtette: biztosan lesz háziorvosi támogatásemelés, és az a kérdés még, hogy a védőnőket és a fogorvosokat ez hogyan érintse. A háziorvosok béremelésére tízmilliárd forint áll rendelkezésre, jelenleg pedig a tárca és kamara közt zajlanak az egyeztetések. A háziorvosoknak Lázár szerint százharmincezer forintos emelést adnának.

Lesz szociális bérkiegészítés is, egyszeri juttatásként kapnak pénzt a bölcsődei dolgozók jövőre. Hétmilliárd forint jut majd erre.

A Magyar Hírlap munkatársa felvetette azt is: ha adósságot csökkentenek az állami földekből bejövő pénzből, honnan jut majd az ipari parkok földjeire. Ez esetben költségvetési garancia lesz szükséges szerinte, ők ötvenmilliárd forinttal számolnak.

Szóba került az is, hogy az EU-s pénz gyakorolhat hatást a magyar gazdasági növekedésre, de Lázár kifejtette: ez csak kis részt jelent, a magyar GDP 94-95 százaléka nem innen jön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.