Leváltották a gyámügyist a gyerekhalál miatt

A szakintéző pedig lemondott.

MNO
2016. 06. 16. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb fegyelmi büntetést kapott, majd csütörtökön leváltották a Gyöngyösi Járási Hivatal gyámügyi osztályának vezetőjét a másfél éves kislány éhhalála miatt – számolt be róla a Velvet. A csontig fogyott kislány májusban vesztette életét, halála kiszáradás, illetve súlyos alultápláltság miatti heveny légzési és keringési elégtelenség miatt következett be. Az édesanya, J. Médea évek óta a gyermekvédelem látókörében volt: előző kapcsolataiból is született fia és lánya, de őket korábban az apjuknál helyezték el, mivel szintén hiányos ellátásuk miatt folyamatosan épültek le szellemileg és fizikailag. A nő harmadik lánya 2013-ban szintén rendkívüli mértékben lesoványodott, de végül óvodába került, ahol kapott rendesen enni, így a súlya normalizálódott. A másfél éves kislánnyal is foglalkoztak elvileg, de az anya minden kapcsolatot megszakított a gyermekjóléti szolgálattal, idén márciustól pedig már az orvossal sem konzultált.

Az ügyben lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a védőnő nem hibázott, az pedig, hogy a gyermekorvos felelős-e, június végén derülhet ki. A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatalának Gyámügyi Osztálya munkajogi eljárást indított, majd megállapította a vezető felelősségét, aki ezért fegyelmit kapott. Csütörtökön aztán le is váltották őt, míg a gyámügyi szakintéző magától lemondott. Korábban beszámoltunk róla: nem a megfelelő jelzést küldte a gyermekjóléti szolgálat a gyámhivatalnak, és a gyermekek családból történő kiemelésére senki nem tett javaslatot. Lázár János miniszter korábban azt mondta, nem a gyermekvédelmi rendszer tehet a másfél éves lány haláláról. A kormány ugyanakkor három büntetőfeljelentést is tervezett tenni a gyöngyösi gyermekhalál ügyében.

Az Egri Járásbíróság május 21-én rendelte el a szülők előzetes letartóztatásba helyezését. Különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják őket. Kiskorú veszélyeztetése miatt korábban már indult eljárás a 36 éves anya ellen, akkor megúszta pénzbüntetéssel és felfüggesztett szabadságvesztéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.